Росія скоротила експорт алмазів на ключові ринки

Через запроваджені західними країнами санкції Росія скоротила експорт алмазів на ключові ринки — до Індії та Європи

Росія скоротила експорт алмазів на ключо…
Pixabay

Про це повідомляє "Комерсант", пише Depo.ua.

Видання зазначає, що санкції, накладені на російську групу компаній "Алроса", дозволяють їй постачати діамантову сировину до Індії, але виникають проблеми з оплатою. Обмеження посилили й без того наявний дефіцит алмазів, що спостерігався на світовому ринку, тож падіння доходів російських виробників виявилося багато в чому компенсованим зростанням цін.

За даними Мінпромторгу Індії (найбільший світовий ринок необроблених алмазів, там граниться 90% каміння), у березні імпорт необроблених та непромислових алмазів, з яких виготовляють діаманти, становив 209 тис. карат — удвічі менше, ніж у березні 2021 року. З січня до березня росіяни поставили до Індії 718 тис. карат проти 1,3 млн за аналогічний період минулого року. Водночас, у грошовому вираженні вартість імпорту в березні зросла на 27%, до 78 млн. доларів.

За даними Eurostat, російський імпорт в ЄС (Бельгія) склав 1,5 млн карат, що втричі менше за березень 2021 року. Проте вартість всього імпорту в березні становила 185 млн. євро проти 162 млн. євро рік тому.

За даними Bloomberg, індійські трейдери обговорювали у квітні з групою "Алроса" способи купівлі алмазів, зокрема валюту платежу — рублі або рупії.

Індія не підтримує санкції проти Росії. 

Нагадаємо, російський олігарх Роман Абрамович 25 травня подав позов до Європейського суду в Люксембурзі проти Ради ЄС у звязку із запровадженням проти нього санкцій.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme