Росія скоротила транзит газу через українську ГТС до чотирирічного мінімуму

Середньодобовий транзит природного газу через газотранспортну систему (ГТС) України протягом 10-16 січня склав 52,4 млн куб. м

Журналіст стрічки новин

Таким чином обсяги перекачаного Україною з Росії газу впали до мінімуму за останні чотири року.

Про це у Facebook повідомив голова ГТС України Сергій Макогон, передає Depo.ua.

"За перші 16 діб у січні 2019-го середньодобовий обсяг транзиту складав понад 250 млн куб. м газу, у "ковідному" 2020-му – 83,4 млн куб. м, у 2021 році – 124,6 млн куб. м, у 2022-му – лише 52,4 млн куб. м газу", — написав він.

Водночас за аналогічний період минулого року Україна перекачувала у понад двічі більше блакитного палива. Водночас у ГТС зауважили, що завбачливо бронювали більшу кількість газу на цей опалювальний через кризову ситуацію на ринку, однак з боку Росії подача не збільшується.

"Хоча є можливість замовити в п’ять разів більше. Адже ще в грудні минулого року, з огляду на кризову ситуацію на ринку газу, Оператор ГТС України завбачливо збільшив гарантовані потужності для імпорту газу на 30% – до 35 млн куб. м на добу", — пояснив Макогон.

За його словами, це свідчить про те, що "Газпром" не зацікавлений допомагати країнам ЄС у кризовий період і тиск на Європу для запуску "Північного потоку-2" триває.

Нагадаємо, 4 січня повідомлялося, що російський ПАТ "Газпром" на початку 2022 року суттєво зменшив транзит газу через територію України.Тоді вказувалось, що замість контрактних 109,6 млн кубометрів "Газпром" постачає до Європи лише 52,5 млн кубометрів газу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme