Рябошапка поділився подробицями "зливу" операції по "вагнерівцям"

Екс-генеральний прокурор Руслан Рябошапка поділився подробицями зриву так званого "вагнергейту"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Рябошапка поділився подробицями "зливу"…
Фото: ОП

За його словами, дзвінок, який спричинив зрив операції, здійснив не президент Володимир Зеленський, а голова його офісу Андрій Єрмак.

Про це Рябошапка заявив під час ефіру на телеканалі "Прямий", інформує Depo.ua.

Екс-генеральний прокурор зауважує, що за його інформацією телефонував точно не Зеленський.

"Я просто не розумію й у мене в голові не вкладається, навіщо було озвучувати версію, що він особисто зателефонував президенту Білорусі і попередив його про якихось бойовиків. .. Була інформація і вона теж озвучувалася, що цей дзвінок був від керівника Офісу президента", – сказав Рябошапка.

Зауважимо, дещо раніше голова провладної тимчасової слідчої комісії Мар'яна Безугла повідомила, що громадськість може ніколи не дізнатися, хто наказав скасувати операцію по захопленню бойовиків. Це станеться за умови, якщо відповідні дані щодо "вагнергейту" не розсекретять.

Що відомо про справу "вагнерівців"

29 липня 2020 року в Білорусі затримали бойовиків із ПВК "Вагнера": 32 – під Мінськом, ще одного – на півдні країни. Серед них були і ті, хто воював проти України на Донбасі.

Тоді правоохоронці Білорусі повідомили, нібито до них надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації у період виборчої кампанії.

11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генпрокуратури Білорусі запити про видачу 28 бойовиків (серед яких 9 громадян України), яких підозрюють в участі у терористичній організації.

14 серпня Олександр Лукашенко, який де-факто виконує обов'язки президента Білорусі, віддав 32 затриманих "вагнерівців" Росії.

17 серпня народний депутат України Олексій Гончаренко звинуватив оточення президента України Володимира Зеленського у зливі ворогам секретної інформації про таємну спецоперацію українських спецслужб з затримання російських бойовиків у Білорусі.

18 серпня головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов із посиланням на власні джерела заявив, що ситуація з появою в Білорусі "вагнерівців" була нібито частиною секретної операції СБУ і ГУР Міноборони України, яка зірвалася через витік інформації з Офісу президента.

Він повідомив також, що президент Володимир Зеленський звільнив начальника ГУР МО Василя Бурбу за вимогу розслідувати провал операції із захоплення "вагнерівців", відкладеної главою ОП Андрієм Єрмаком.

Водночас в ОП, Службі зовнішньої розвідки та СБУ спростували цю інформацію.

6 вересня народний депутат Володимир Ар'єв оприлюднив протокол СБУ з прізвищами "вагнерівців", а також їхні квитки на рейс до Стамбула.

15 вересня генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що правоохоронці розслідують три провадження щодо ситуації з "вагнерівцями".

Тоді ж, у 2020 році, стало відомо, що проект Bellingcat Еліота Хіггінса знімає фільм про так звану справу "вагнерівців" для Netflix.

19 травня 2021 року Верховна Рада створила провладну тимчасову слідчу комісію (ТСК) із питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, які могли сприяти порушенню державного суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності України, становити загрозу національній безпеці України.

Згодом Зеленський підтвердив, що операція із затримки "вагнерівців" існувала, але Україна не хотіла брати у ній участь.

10 вересня відбулося чергове засідання ТСК щодо "вагнергейту". Проте на нього не допустили народних депутатів від опозиції: Андрія Парубія, Михайла Забродського, Миколу Величковича та Михайла Бондара від "ЄС", а також Сергія Рахманіна і Романа Костенка від "Голосу".

У народних депутатів є доступ до державної таємниці та секретних матеріалів, втім, їм було відмовлено у можливості взяти участь у засіданні.

Після засідання голова ТСК Безугла заявила, буцімто ніякої спецоперації не було, а був спеціальний захід, спланований не в 2018, а в 2020 році. При цьому "вагнерівців" нібито планували затримати не в Києві, а у Стамбулі.

Водночас генерал-лейтенант Михайло Забродський повідомив, що версія голови ТСК Безуглої стосовно "вагнергейту" є неправдивою. На його думку, операцію зірвали на найвищому державному рівні.

Нагадаємо, 20 вересня голова провладної тимчасової слідчої комісії щодо так званого "вагнергейту" Мар'яна Безугла презентувала "проміжний висновок", опрацьований членами ТСК. Вона наголосила, що ТСК отримала безпрецедентний для українського парламенту доступ до таємної та цілком таємної інформації.

Читайте також: Ліки від німоти: Навіщо Bellingcat знову лякає Банкову фільмом про "вагнерівців"

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme