Санду заявила, що в історії з "викраденням" скандального судді Чауса крапка ще не поставлена

Президент Молдови Мая Санду повідомила, що у справі буцімто викраденого у Кишиневі (Молдова) скандального судді Миколи Чауса крапку поставлено не було, тому це питання ще підніматиметься на переговорах з Україною

Журналіст відділу новин
Санду заявила, що в історії з "викраденн…
Фото: Скріншот

Про це вона заявила в інтерв'ю "Комерсанту", передає Depo.ua.

За словами Санду, у відносинах з Україною "було неприємно, те, що сталося з цим суддею".

Вона уточнила, що крапку не поставлено, оскільки Міністерство внутрішніх справ (МВС) і прокуратура Молдови ще працюють над цією справою.

"Будемо обговорювати це питання з Україною", – додала Санду.

Крім того, вона наголосила, що у Молдови є й інші "серйозні питання з Україною".

"Наприклад, питання Дністра. Ми будемо наполягати на вирішенні цього питання. ЄС допомагатиме нам із цим питанням. З іншого боку, нам дуже важливі хороші відносини з Україною, тому що у нас дуже багато спільного. Тому що для нас важлива регіональна безпека. І ми будемо шукати рішення з усіх питань, які є", – підсумувала Санду.

Нагадаємо, 3 квітня стало відомо, що у Молдові скандального українського суддю Чауса викрали невідомі.

Згодом президент країни Мая Санду закликала силовиків до негайних дій у справі викрадення Чауса та наголосила, що такі випадки є неприпустимими в Молдові.

Після цього міністр внутрішніх справ Молдови Павел Войку повідомив, що у справі щодо викрадення Чауса вже є перший затриманий.

Також у мережі з'явилося відео нібито викрадення скандального судді Чауса в Кишиневі.

5 травня голова спеціальної парламентської комісії в Молдові Василе Настасе повідомив, що справу викраденого в Кишиневі (Молдова) скандального судді Миколи Чауса вже частково розкрито, але не закрито.

17 травня у мережі з'явилося відеозвернення викраденого судді Чауса, в якому він розповів про ситуацію, що склалася навколо нього.

Він, зокрема, вибачився перед дружиною та пообіцяв відповісти на всі запитання НАБУ і ДБР. Також Чаус заявив, що має намір "з'явитися в Україні".

16 червня Чаус записав нове відеозвернення до громадян, які цікавляться ситуацією навколо нього.

Довідка: 9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Миколу Чауса в отриманні хабаря у розмірі 150 тис. доларів. За повідомленням, ці кошти виявили у двох скляних банках, одну з яких суддя особисто закопував у дворі власного приватного домоволодіння.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України. З 11 листопада 2016 року суддя перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

1 березня 2017 року Чауса затримали в Молдові. Одразу після цього Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила про наміри вимагати видачі його Україні для проведення досудового розслідування відповідно до законодавства.

Водночас у Молдові затягування екстрадиції судді Чауса пояснили тим, що в країні триває реформа судової системи.

У жовтні 2017 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Чауса з посади, а 28 листопада 2017 року вирішила звільнити його з посади судді.

У серпні 2019 року Чауса помітили на прогулянці Кишиневом.

У березні 2021 року стало відомо, що САП вимагатиме екстрадиції судді Чауса.

Повідомлялося також, що Чаусу остаточно відмовили у політичному притулку в Молдові.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme