СБУ викрила понад сотню угруповань, які підробляли COVID-документи

З початку року Служба безпеки України ліквідувала понад 100 угруповань, які займалися виготовленням підроблених COVID-сертифікатів та довідок про негативні результати ПЛР-тестів

Редактор стрічки новин
СБУ викрила понад сотню угруповань, які…
Фото: СБУ

За матеріалами СБУ понад 40 організаторам злочинних схем з підробки COVID-документів уже повідомили про підозру.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-центр СБУ.

Зазначається, що серед учасників злочинних схем є  й іноземці, причетні до збуту довідок про негативні результати ПЛР-тестів.

"За даними досудових розслідувань, ділки створювали власну "розгалужену мережу осередків" у різних регіонах нашої країни, що дозволяло їм отримувати незаконні щомісячні "прибутки" десятками мільйонів гривень", – розповіли в СБУ.

Встановлено також й факти внесення недостовірних відомостей до електронних медичних реєстрів.

Як розповіли у спецслужбі, в рамках спецоперацій у Києві, Львівській та Рівненській областях співробітники СБУ нейтралізували три розгалужені мережі з продажу підроблених медичних документів.

"Зловмисники виготовляли фальшиві свідоцтва про вакцинацію та довідки про результати ПЛР-тестів. Також вони підробляли COVID-документи, нібито видані іноземними медустановами. Своїх "клієнтів" підшукували на спеціально створених інтернет-платформах, а також через власні зв’язки у медичних закладах і туристичних фірмах", – йдеться у повідомленні.

Також у Чернігові викрили ще одну схему виготовлення фальшивих міжнародних свідоцтв про вакцинацію. Щомісяця ділки "обслуговували" більше ніж пів тисячі осіб, які планували виїзд за кордон.

У Харкові та Івано-Франківську власники декількох місцевих туристичних фірм займалися підробкою  COVID-документів. До пакета документів для виїзду за кордон вони пропонували своїм клієнтам фейкові довідки про негативний результат ПЛР-тестування.

Водночас у прес-службі Національної поліції повідомили, що протягом тижня, з 13 по 19 грудня, правоохоронці розпочали 85 кримінальних проваджень за фактами підроблення та використання COVID-документів. 24 особам повідомили про підозру у вчиненні правопорушення. До суду скеровано 21 обвинувальний акт.

Нагадаємо, як повідомили раніше у поліції, протягом тижня, з 6 по 12 грудня українські правоохоронці відкрили 100 кримінальних проваджень за фактами підробки та використання COVID-документів. 

Зазначимо, в Україні підробка, продаж, придбання та використання фальшивих документів про вакцинацію – є правопорушенням, яке тягне за собою кримінальну відповідальність. 

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme