СБУ затримала ексзаступника голови громади на Сумщині, який шпигував для росіян

Правоохоронці затримали "законсервованого" агента ФСБ, який збирав розвіддані на прикордонній території Сумської області

Журналіст відділу новин
СБУ затримала ексзаступника голови грома…
Фото: СБУ

Про це йдеться у повідомленні пресслужби СБУ, ппише Depo.ua.

За даними слідства, чоловіка завербували ще до повномасштабного вторгнення. А до травня 2022 року він обіймав посаду заступника голови однієї з об’єднаних територіальних громад Сумщини.

Коли частину області окупували, чоловік виїхав до РФ через ворожий блокпост. У Росії він зустрівся зі своїм куратором з ФСБ, від якого отримав завдання. За кілька днів — агент повернувся до прикордонного району, частина якого ще була окупована, а своє зникнення пояснював начебто перебуванням "у полоні".

Далі посадовець продовжив збирати інформацію про переміщення та озброєння ЗСУ у прикордонні.

"Згодом, для розширення своїх можливостей, він звільнився з посади та влаштувався до місцевої агрофірми та під виглядом робочих поїздок розвідував інформацію для окупантів. Зокрема — дізнавався місця базування підрозділів ЗСУ, Держприкордонслужби та Національної гвардії, залучених до оборони північно-східних рубежів України. Крім того, використовуючи особисті зв’язки, чоловік збирав персональні дані командирів військових частин та очільників місцевих громад", — кажуть у СБУ.

За даними спецслужби, розвідінформація потрібна була росіянам для підготовки нових повітряних атак і диверсійних вилазок на Сумщину. 

Агента затримали, коли він намагався передати геолокації декількох підрозділів Сил оборони.

Чоловікові оголосили підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, правоохоронці затримали в Харкові шахрая, який за гроші обіцяв дружині загиблого воїна "повернути його з полону".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme