"Ще один вид катування": Журналіст Єсипенко розповів, як його перевозять з суду в СІЗО

Заарештований в анексованому Криму фрілансер "Радіо Свобода" Владислав Єсипенко знепритомнів, коли його перевозили з будівлі суду в СІЗО через тривале перебування в спеку в непровітрюваному металевому "боксі" автомобіля
 

Журналіст стрічки новин

Про це повідомила дружина Владислава Катерина Єсипенко, повідомляє Depo.ua з посиланням на "Крим.Реалії".

Владислав розповів про це дружині в листі.

"Таке відчуття було, що поїздка в суд була частиною "уработки" мене системою. Транспортування до будівлі суду здійснюють на автомобілі УАЗ ("таблетка" – сленг). Посадили в металевий ящик із дверним прорізом 130 на 70 без вентиляції. На зворотному шляху через спеку і відсутність кисню я "відключився" – знепритомнів. Понад дві години сидів у таких умовах, просив конвойного відчинити двері, той відповів, що інструкцією забороняється. Душогубка", – написав Владислав.

За словами Єсипенка, наступного дня він написав заяву на ім’я начальника СІЗО і судді, в якій мовилося, що, побоюючись за свої життя і здоров’я, він надалі відмовляється бути етапованим у цьому транспортному засобі.

"Перед заїздом у СІЗО буває декілька етапних авто, які чекають на свою чергу заїхати на територію СІЗО по 5-6 годин на спеці. Перебувати в такій машині в ящику так довго – це реально ще одне катування. Плюс у будівлі суду арештанти перебувають у металевих боксах 2 на 2 метри з тьмяним освітленням, цвіллю на стінах, павутиною і сміттям. Російська система "правосуддя", що знищує людей", – додав Єсипенко.

Раніше Катерина Єсипенко повідомила, що Офіс президента України перенаправляє її листи з проханням домогтися звільнення її чоловіка до СБУ.  

Довідка: 10 березня 2021 року співробітники ФСБ РФ затримали на Ангарському перевалі в окупованому Криму мешканку Алушти Єлизавету Павленко й уродженця Кривого Рогу Владислава Єсипенка.

Згодом стало відомо, що Єсипенко є фрілансером "Радіо Свобода" (проект "Крим.Реалії").

У російські ЗМІ було "вкинуте" відео, в якому Єсипенко зізнається у роботі на СБУ, а також каже, нібито за завданням редакції знімав "будинок Зеленського" в Левадії.

Згодом правозахисники та дружина Єсипенка Катерина заявили, що відео – постановка російських пропагандистів, а на затриманого здійснюють не лише психологічний, але й фізичний тиск.

Також відомо, що в суді Єсипенко повідомляв про тортури.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme