Що робити українцям, у яких окупанти викрали рідних: рекомендації омбудсмена

Українці, у яких російські загарбники викрали рідних, мають звернутися із заявою до Нацполіції та отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, таким чином зафіксувавши цей злочин

Що робити українцям, у яких окупанти вик…
Фото: Офіс уповноваженого ВРУ з прав людини

Про це розповів в ефірі національного телемарафону уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, повідомляє Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

"Я раджу всім, по-перше, звернутися до Нацполіції з офіційною заявою щодо викрадення рідних, зокрема дітей… Наступне: треба отримати витяг з ЄРДР і таким чином зафіксувати, що такий злочин є", — сказав він.

Після цього слід звернутися і до Офісу омбудсмена.

"Коли нам стає точно відомо, де знаходиться дитина, ми починаємо пропрацьовувати логістику, шукаємо фінансування. Є два фонди, які нас дуже підтримують. Один із них – Caritas Ukraine, вони надають фінансову допомогу на ці логістичні речі. Другий фонд попросив себе не називати", — зазначив омбудсмен.

Далі долучаються розвідувальні органи, ведеться робота щодо передачі документів, вирішується, хто їде по дитину.

"Добре, коли батьки погоджуються їхати — їх супроводжують. Гірше, коли у дітей немає батьків, немає документів. Ми починаємо процес виготовлення дублікатів. І тут нам знову ж таки допомагає Мін’юст, НПУ, Офіс генпрокурора. Тобто задіяні максимум центральних органів виконавчої влади", — додав Лубінець.

Нагадаємо, Офіс омбудсмена верифікував перебування на території країни-агресорки понад 12 тисяч українських дітей, з них орієнтовно 8600 вивезли примусово.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme