Що робити українцям, які отримали COVID-щеплення "Спутніком": Поради лікаря

Українці, які отримали перше щеплення від коронавірусу російським препаратом "Спутнік V", можуть зробити друге вакциною Moderna, AstraZeneca чи Pfizer

Христина Макогон

Відомо, що Росія нині проводить масову вакцинацію "Спутніком" й на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму.

Про це розповіла завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти Алла Волоха в ефірі телеканалу "Дом", пише Depo.ua.

За словами лікаря, у зв'язку з такою політикою Росії є необхідність розробки рекомендацій щодо ревакцинації на підконтрольній Україні території. За її словами, на підставі існуючих знань можна підібрати сумісні з російською вакцини.

"Спутнік" – це векторна вакцина, і вона схожа за дією на вакцину AstraZeneca. А раз після AstraZeneca дозволяють робити щеплення вакцинами Pfizer або Moderna (тобто вакцинами, зробленими на платформі мРНК), то подібний дозвіл, в принципі, може бути й після вакцинації "Спутніком", – пояснила Алла Волоха.

Нагадаємо, декілька днів тому окупаційна влада Криму ввела на території півострова обов'язкову вакцинацію від COVID-19. Також проводяться примусові щеплення на тимчасово окупованому Донбасі препаратом "Спутнік. Раніше влада Росії наказала приховувати смерті після вакцинації від коронавірусу.

Також повідомлялося, що у російській вакцині знайшли вірус, що здатен розмножуватися.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua