Шмигаль заявив, що українські газосховища можуть стати "газовим сейфом" Європи

Україна готова запропонувати додаткові потужності для транзиту газу в Європу в об’ємі щонайменше 55 млн кубічних метрів на добу

Михайло Хомченко

Нині Україна має транзитний контракт до 2024 року, але влада веде перемовини щодо його продовження на 15 років.

Про це розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає Depo.ua із посиланням на "Урядовий портал".

За його словами, такі перемовини ведуться наразі з європейськими партнерами, адже вони, як покупці газу, зацікавлені в тому, щоб Україна залишалась надійним транзитером "блакитного палива".  

"В цілому, наша газотранспортна система може транспортувати вдвічі більші об’єми газу, ніж зараз законтрактовані. Система для цього підготовлена і вона повністю надійна", – наголосив Шмигаль.

Він зазначив, що Україна звернулась до країн ЄС з ініціативою щодо використання українських газосховищ як "газового сейфу" для Європи.

Шмигаль нагадав, що Україна історично заповнює свої газосховища на 20-26 млрд кубічних метрів із 33 наявних, а залишок може запропонувати для європейських партнерів. Такий "газовий фонд" стане гарним стабілізуючим фактором для подолання енергетичних криз.

Водночас прем’єр-міністр вкотре зауважив, що "Північний потік-2" – гібридна зброя Росії не лише проти України, але й проти Європи. 

"Ми постійно наголошували нашим партнерам, що "Північний потік-2" – гібридна зброя Росії, і він буде використаний для впливу на енергетичний ринок Європи. Цей проект ще не введений в експлуатацію, але ми вже бачимо, що РФ використовує його для шантажу та провокує енергетичну кризу в ЄС.  Україна продовжить діалог із міжнародними партнерами, щоб показати реальну небезпеку "Північного потоку-2", – наголосив Шмигаль. 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Україна запропонувала Росії знижку на транзит газу до Європи. На думку президента України Володимира Зеленського, це дозволить полегшити енергетичну кризу.

Довідка: Річна потужність української ГТС становить 146 мільярдів кубометрів газу. Це дозволяє транспортувати майже вдвічі більше "блакитного палива", ніж за допомогою газопроводів "Північний потік-1" та "Північний потік-2", обсяг яких лише 55 млрд кубометрів газу на рік.

Цьогоріч інвестиції в українську ГТС суттєво зросли. За вісім місяців було профінансовано майже 4,6 млрд грн на ремонти, діагностику, технічне обслуговування та капітальні інвестиції.

Будуються також дві нові компресорні станції "Бар" та "Яготин", а ще вісім – планується закінчити до 2025 року.

Оператор ГТС передбачає, що у наступні 10 років обсяг інвестицій для модернізації української газотранспортної системи складе 1,5 млрд доларів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua