Шокуюча заява від вчених: Яка ефективність вакцини від Pfizer через пів року

Ефективність вакцини від коронавірусу Comirnaty від компаній Pfizer/BioNTech через шість місяців знижується майже вдвічі — з 88% до 47%

Журналіст стрічки новин
Шокуюча заява від вчених: Яка ефективніс…
Фото: Рixabay

Відповідне дослідження вакцини проходило з грудня 2020 року до серпня 2021 року.

Про це йдеться в висновках проведеної роботи Pfizer і медмережі Kaiser Permanente, які опубліковали в журналі Lancet, передає Depo.ua з посиланням на Reuters.

Науковці досліджували медкарти понад 3,4 млн членів Kaiser Permanente в Південній Каліфорнії.

Згідно з інформацією, ефективність вакцини проти штаму "Дельта" склала 93% через місяць після другої дози та знижується до 53% через чотири місяці. Водночас стосовно інших штамів коронавірусу ефективність знизилася до 67% з 97% через 4–5 місяців.

"Наш аналіз щодо конкретних варіантів чітко показує, що вакцина (Pfizer/BioNTech) ефективна проти всіх поточних варіантів, що викликають занепокоєння, зокрема Delta", – заявив старший віцепрезидент та головний лікар вакцин Pfizer Луїс Джодар.

Варто додати, що ефективність вакцини у запобіганні госпіталізації й смерті залишається високою – 90% протягом щонайменше шести місяців, навіть проти штаму "Дельта".

"Це означає, що штам "Дельта" не є варіантом, який повністю уникає захисту вакцини. Якби це було так, ми, ймовірно, не побачили б високого захисту після вакцинації, тому що в цьому випадку вакцинація не спрацювала б", – пояснила керівниця дослідження Сара Тартоф.

На думку науковців зазначена тенденція головним чином пов'язана з ослабленням самого імунітету, а не з особливостями штамів.

Нагадаємо, наприкінці вересня генеральний директор Pfizer Альберт Бурла спрогнозував, що нормальне життя після пандемії повернеться протягом року. Однак це можливо за умови щорічних щеплень.

Варто додати, що центри США з контролю над захворюваннями оголосили про рекомендацію щодо щеплення третьою дозою вакцини Pfizer, але не для усіх жителів США, а для кількох категорій населення.

Читайте також: Бустерна доза: Чи доведеться українцям щепитися втретє

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme