Шуфрич зареєстрував свій маєток у Криму за російським законодавством

Нардеп від ОПЗЖ Нестор Шуфрич зареєстрував за російським законодавством придбані у 2013 році земельні ділянки та маєток у селищі Сімеїз на південному березі Криму

Журналіст стрічки новин
Шуфрич зареєстрував свій маєток у Криму…
Фото: Сайт ОПЗЖ

Крім того, він та його сім'я придбали нерухомість тут і після анексії півострова Росією.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів "Схеми", передає Depo.ua.

Сам Шуфрич підтвердив, що його сім’я має нерухомість на окупованому півострові, однак наголосив, що оформлення майна в Криму за російськими законами "дозволено українськими законами", хоча це не відповідає дійсності. Зазначимо, що з правової точки зору це фактичне визнання законів РФ у Криму та легітимізація влади окупантів на українському півострові.

У розслідування вказується, що маєток Шуфричі придбали у Віктора Медведчука у 2013 році. Інвестиційна компанія "Спорт-тур" родини Медведчука продала  півтора гектари землі на кримському узбережжі за 3 млн 300 тисяч гривень, хоча у документі експертна оцінка складає 5,5 мільйонів гривень.

Водночас недобудований маєток на 4,5 тисячі квадратних метрів обійшовся Шуфричу ще у близько 11 мільйонів гривень.

Угоду від імені "Авто бізнес груп" підписав помічник Шуфрича Віктор Вікторович Сидорук. Як відомо, з 2021 року кінцевим бенефіціаром "Авто бізнес груп" офіційно значиться Іван Шуфрич – 81-річний батько Нестора Шуфрича.

Офіційно Шуфрич-старший не мав значних доходів від підприємницької діяльності з 1999 року, а от його син входить в рейтинги найбагатших людей України.

Варто додати, що навесні 2021 року вступив у дію указ президента РФ Володимира Путіна, який забороняє іноземним громадянам – якими дня Кремля вважаються українці – володіти землею у Криму. Однак на російській кадастровій карті система не дозволяє отримати актуальні дані про власників землі Шуфричів.

"Таке іноді зустрічається, коли ділянка належить якимось впливовим людям, які хотіли би це приховати", – заявив журналіст-розслідувач видання Meduza Іван Голунов.

Попри це журналісти все ж знайшли в російському реєстрі всі кримські ділянки та об’єкти нерухомості, придбані Шуфричами. В українському реєстрі – власником значиться українська фірма родини, а в реєстрі нерухомості Росії – це вже майно російської фірми "Естейт холдинг груп", зареєстрованої в Москві.

Власниками цієї фірми у 2018 році стали помічник Нестора Шуфрича та його батько. При цьому нерухомість в Криму "Естейт" оформила на себе ще у 2019 році.

"На окупованій території можливість розпоряджатися власним майном залежить не лише від того, що фірма заведена в якийсь там російський реєстр, вона ще залежить від звичайної політичної лояльності окупаційної адміністрації. Якщо людина її не влаштовує, повірте, вільно розпоряджатися власним майном вона там просто не зможе", – пояснив експерт Асоціації реінтеграції Криму та постійний представник президента України в АР Крим в 2017-2018 роках Борис Бабін.

Нагадаємо, дещо раніше повідомлялося, що Шуфрич у Раді під крики "Ганьба" білоруською мовою вихваляв де-факто очільника Білорусі Олександра Лукашенка. Такі дії Шуфрича не схвалили його колеги по парламенту.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme