Sim-картки за паспортом: Як нардепи придумали захищати персональні дані українців

Кoмітет Верховної Ради з питань цифрoвої трансфoрмації виніс на oбговорення законопроект щодо ідентифікації користувачів електронних комунікаційних послуг

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Sim-картки за паспортом: Як нардепи прид…
Фото: Рixabay

Документ рoзробила рoбоча групa з прoтидії сірому імпорту.

На думку авторів законопроекту, враховуючи стрімкий розвиток цифрової економіки, ідентифікація абонентів стає важливою складовою формування ефективної системи безпеки для захисту персональних даних користувачів.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу комітету на сайті Верховної Ради.

Уточнюється, що вже зараз багато хто користується інтернет-банкінгом, отримує виписки на свої мобільні телефони, замовляє товари та послуги онлайн. Разом із цим зростають і ризики шахрайства, адже внаслідок викрадення телефонів, у пам'ять яких були внесені персональні дані, виникають прикрі ситуації з банківськими рахунками.

Наголошується, що, зважаючи на те, що більшість абонентських номерів сьогодні вже "прив`язані" до конкретних осіб через банківські послуги, реєстрація у постачальників електронних комунікаційних послуг є лише формальністю. Водночас вона створить умови для застосування надійного захисту абонентів від шахрайських схем.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект спрямований на:

  • захист інтересів та забезпечення національної безпеки держави;

  • посилення захисту прав кінцевих користувачів (абонентів) електронних комунікаційних послуг у сфері запобігання "мобільним шахрайствам" та кібернетичним злочинам.

 

Основні положення законопроекту

Документом передбачається, що кінцевий користувач зобов’язаний здійснити ідентифікацію у постачальника електронних комунікаційних послуг у порядку, встановленому правилами надання та отримання електронних комунікаційних послуг.

Враховуючи значну кількість абонентів, які отримують електронні комунікаційні послуги без укладення договору у письмовій формі, законопроектом пропонується надати перехідний період до 1 січня 2025 року.

У цей період абоненти, які отримували електронні комунікаційні послуги на підставі договору, укладеного до набрання чинності цим законом в будь-якій іншій формі, без ідентифікації у постачальника електронних комунікаційних послуг зможуть ідентифікуватися.

У комітеті Ради пропонують також ознайомитися з текстом законопроекту і внести власні пропозиції до нього.

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, що в Україні відклали проведення інтернету 5G через фінансові труднощі.

Повідомлялося також, що в Україні перед Днем незалежності – 23 серпня – електронні паспорти прирівняють до паперових.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme