Ситуація на Чорнобильській АЕС загрожує європейському континенту, – КМУ

 Ситуація в Зоні відчуження загрожує безпеці всього європейського континенту

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Ситуація на Чорнобильській АЕС загрожує…
Фото: ДАЗВ

Таких висновків дійшли українські урядовці та експерти, проаналізувавши ситуацію на ЧАЕС. яка нині перебуває під контролем російських окупантів.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Урядовий портал

"За інформацією виконуючого обов’язки генерального директора ДСП "Чорнобильська АЕС" Валерія Сейди, у Зоні відчуження новий безпечний конфайнмент над об’єктом "Укриття", енергоблоки N1  та N2, які перебувають на стадії виведення з експлуатації, сховища відпрацьованого ядерного палива – СВЯП-1, СВЯП-2 взяті під контроль окупантів - військових Російської Федерації", – йдеться у повідомленні.

Окупанти вже другу добу утримують персонал станції ДСП "Чорнобильська АЕС", не дозволяючи провести ротацію, як це передбачено правилами технічної безпеки. 

У профільному міністерстві зазначають, що вже зафіксували перевищення контрольних рівнів потужності дози гамма-випромінювання у зоні відчуження внаслідок порушення верхнього шару ґрунту через рух великої кількості важкої військової техніки через зону відчуження та підняття у повітря забрудненого радіоактивного пилу.

"Наголошуємо, що наразі вся відповідальність за ядерну та радіаційну безпеку, стан об’єктів та подальший розвиток ситуації у зоні відчуження, лежить на загарбниках. Це одна з найсерйозніших загроз Європі сьогодні, оскільки будь-які провокації з боку загарбників на ЧАЕС під час гібридної війни можуть обернутися черговою планетарною екологічною катастрофою", – додали в уряді. 

Нагадаємо, напередодні, 24 лютого, російські диверсанти захопили ЧАЕС. Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив на брифінгу про втрату контролю на ЧАЕС і доля конфайнменту та сховища ядерних відходів невідома.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme