Скільки українців вірять, що Росія реально нападе на Україну, – опитування УІМ

Майже третина українців (33%) упевнені, що існує реальна та серйозна загроза введення російських військ на територію України

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
Скільки українців вірять, що Росія реаль…
Фото: ministry_of_defense_ua / Instagram

Водночас 37% опитуваних соціологами висловили думку, що нарощування кількості російських військ біля кордонів України це торг з боку Росії з тим, щоб країни НАТО гарантували невступ України до Альянсу.

Про це свідчать результати нового онлайн-опитування Українського інституту майбутнього (УІМ), проведеного спільно з New Image Marketing Group, на тему "Оцінка останніх новин та подій", передає Depo.ua.

Зауважимо, що 15% опитаних респондентів переконані у відсутності реальної військової загрози з боку держави-агресорки.

Так, 5% українців вважають, що останні тривожні новини стосовно намірів Росії – це результат інформаційної політики з боку західних партнерів, зокрема США, метою якого є схилити Україну.

Стільки ж опитаних переконані, що Росія просто "брязкає" зброєю на публіку. А 4% українців стверджують, що інформація про нарощування російських військ на кордонах з Україною – це результат інформаційної політики з боку української влади. 

Чи вірять українці у близьку війну з Росією. Таблиця

До слова, чоловіки та жінки виявилися майже одностайними у своїх думках про існування реальної військової загрози. Ствердно на це питання відповіли 33% опитаних чоловіків та 32% жінок.

Статевий розподіл українців, які вірять у військову загрозу Росії. Таблиця

Найменше вірять у реальність воєнного вторгнення Росії на територію нашої держави:

  • молодь (лише 26% опитаних респондентів, віком від 18 до 27 років);

  • люди старшого віку (30% українців, яким виповнилося понад 40 років). 

Українці якого віку найбільше вірять у війну з Росією.Таблиця

Соціологічне дослідження також показало, що найзахищенішими почуваються мешканці центральних регіонів країни. Вони вірять у реальність повномасштабної війни найменше.

Найбільш неспокійно реагують на ситуацію мешканці південних областей, які межують з окупованими Донеччиною та Луганщиною, та жителі Півночі, звідки теоретично Росія може почати прорив українського кордону.

 

Нагадаємо, у вівторок, 25 січня, Верховна Рада звернулася до ООН та урядів іноземних держав через загрозу російського вторгнення в Україну. Народні депутати підтримали постанову про звернення Верховної Ради України до міжнародних парламентів, урядів та організацій через військовий шантаж Росії.

Довідка: Згідно з інформацією РНБО, зараз біля кордонів України перебуває 109 тисяч російських військових. Водночас секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов вчергове закликав не панікувати через ймовірний напад Росії на територію України. Він наголосив, що безпекова ситуація була складною від 2014 року, але перебуває під контролем.

Командувач Операції Об'єднаних сил, генерал-лейтенант Олександр Павлюк назвав ймовірну дату, коли РФ може напасти на Україну. За словами Павлюка, вторгнення Росії в Україну може відбутися вже 20 лютого. Саме в цей день у Китаї, на підтримку якого розраховує президент РФ Володимир Путін, закінчуються зимові Олімпійські ігри.

У понеділок, 24 січня, відбулась онлайн-зустріч глав США, Великої Британії, Німеччини, Франції, Італії, Польщі, Євросоюзу, Єврокомісії та НАТО. Сторони обговорювали загрозу вторгнення Росії та розвиток ситуації довкола України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme