"Слуга" Бужанський зареєстрував законопроект, який дозволить звільнити мовного омбудсмена

Народний депутат від "Слуги народу" Максим Бужанський зареєстрував у Верховній Раді законопроект №6336, який дозволяє звільнити мовного омбудсмена

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
"Слуга" Бужанський зареєстрував законопр…
Фото: Facebook Максима Бужанського

Йдеться про внесення змін до чинного законодавства стосовно звітності та звільнення Уповноваженого із захисту державної мови, яким зараз є Тарас Кремінь. Реєстрація такого документу може бути викликана нещодавньою ініціативою омбудсмена щодо перейменування низки українських міст відповідно до чинного правопису.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на картку відповідного законопроекту на сайті Ради.

Згідно із пояснювальною запискою до документа, уряд зможе призначати та звільнять Уповноваженого із захисту державної мови. При цьому, Кабмін повинен розглянути звіт Креміня не пізніше 1 червня та ухвалити рішення щодо відставки.

Водночас у коментарі для видання "УНІАН" Бужанський заявив, що якість роботи Креміня не впливає на можливість його відставки, попри те, що омбудсмен ініціює перейменування населених пунктів "навмання". Втім, зараз законодавство не передбачає можливості звільнення з цієї посади.

"Навіть якщо взагалі ні чорта не робитиме або діятиме на шкоду суспільству, ми не можемо його звільнити. Це абсурд з точки зору відповідальності влади", – підкреслив депутат.

Нардеп наголосив, що головною є інституція, а не персона самого Креміня. Однак це не завадило Бужанському дещо згодом висловити критику у бік чинного омбудсмена.

"Ряд ініціатив Креміня – вимога перейменувати ряд міст, зокрема, Первомайськ, Южноукраїнськ – це однозначно виходить за рамки його функцій і повноважень. Я і мої колеги, які підписали це разом зі мною, ми б хотіли, щоб Кремінь займався розвитком української мови, її захистом, її популяризацією, а не нападками на все живе", – зауважив він.

Нагадаємо, раніше стало відомо, на що частіше скаржаться українці стосовно мовного закону. Так, найбільше скарг надходило до мовного омбудсмена на інтернет-магазини й веб-сайти з надання послуг, бiзнес у сферi обслуговування, зовнiшню рекламу й органи державної влади та мiсцевого самоврядування. Дещо менше скарг надходило на телебачення та радiомовлення.

Водночас у Нацраді заявили, що не можуть карати телеканали за порушення мовного закону. За словами очільниці Нацради Ольг Герасим'юк, її організація просто не має законних підстав для цього.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme