У Зеленського не виключають, що в Україні з'являться бази НАТО

На території України можуть з'явитись військові бази НАТО, якщо вона вступить до Альянсу чи укладе з країнами відповідні договори про військову співпрацю

Журналіст стрічки новин
У Зеленського не виключають, що в Україн…
Фото: Слуга народу / Facebook

Про це заявив в ефірі телеканалу "Україна 24" народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський, коментуючи негативну реакцію президента РФ Володимира Путіна на військові навчання у Чорному морі за участю країн НАТО, передає Depo.ua.

Він додав, що відповідний дозвіл має надати Конституційний Суд України.

Веніславський наголосив, що загрозу територіальній цілісності та суверенітету країни "становлять явно не іноземні військові формування, які сьогодні беруть участь у спільних військових навчаннях Sea Breeze-2021, а Російська Федерація і її лідер Володимир Путін".

"Підтримка України з боку наших західних партнерів явно дратує Росію і явно йде на користь Україні. Я думаю, що закиди щодо Конституції України "від лукавого". Хочу нагадати тому ж пану Путіну, що в Конституції, наприклад, Литовської Республіки було аналогічне формулювання, як у Конституції України, що на території забороняється розташування іноземних військових баз. Але Конституційний Суд Республіки Литва, розглянувши це конституційне положення, сказав, що воно не поширюється на бази союзників", – розповів нардеп.

На його думку, якщо Україна стане членом НАТО, то на її території зможуть облаштувати бази союзників. Веніславський додав, що це було б гарантією безпеки й територіальної цілісності України.

Без вступу до Альянсу владі все одно доведеться звернутись до КСУ за тлумаченням статті 17, яка забороняє розташування іноземних військових баз на території України.

"Будемо сподіватися, що судді Конституційного Суду, які гіпотетично можуть розглядати це питання, будуть патріотами України й стануть насторожі національних інтересів і територіальної цілісності України... Гіпотетично, якщо будуть укладені договори, наприклад, про якусь військову співпрацю з іноземними країнами, то через рішення Конституційного Суду можна очікувати, що такий варіант не виключається", – підсумував Веніславський.

Нагадаємо, дещо раніше Путін заявив, що вважає вступ України до НАТО "червоною лінією".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme