"Слуги" забракували виплату боргів шахтарям до Нового року: Арахамія пояснив причину

Верховна Рада підтримала в першому читанні та за основу законопроект №5891-1 про зміни до Держбюджету-2021 з метою погасити заборгованість перед шахтарями

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
"Слуги" забракували виплату боргів шахта…
Скріншот

Документом передбачалося, що з бюджету виділять 2,4 мільярда гривень за програмою "Реструктуризація вугільної галузі".  Таким чином нардепи на позачерговому засіданні мали погасити заборгованість та виплатити поточну зарплату працівникам державних вугільних шахт до Нового року.

За законопроект у першому читанні за рішенням профільного комітету проголосували 311 народних депутатів, повідомляє Depo.ua.

Рада пі"Слуги" забракували виплату боргів шахтарям до Нового року: Арахамія пояснив причинудтримала шахтарів: Борги мають погасити до Нового рокуВерховна Рада підтримала в першому читанні та за основу законопроект №5891-1 про зміни до Держбюджету-2021 з метою погасити заборгованість перед шахтарями

Таким чином народні депутати повернуться до розгляду законопроекту у другому читанні не раніше січня 2022 року. Після цього спікер парламенту Руслан Стефанчук оголосив про закриття позачергового засідання, попри заперечення з боку фракції.

Додамо, що під час обговорення законопроекту, нардеп від "Батьківщини" Михайло Волинець звинуватив главу "слуг" Давида Арахамію в тому, що він надав наказ своїм депутатам не голосувати одразу за ухвалення проекту закону за основу та в цілому, а лише у першому читанні. На це Арахамія відповів, що "слуги" хочуть робити все правильно та по черзі.

"Ви кажете, що я сьогодні віддав якийсь наказ там. Вчора на комітеті було проголосовано, тому що ми хочемо заплатити людям, а не просто так. Ми хочемо внести зміни, провести консультації з Мінфіном та сплатити їм в січні", – наголосив він.

Зауважимо, у Київ приїхали шахтарі з різних куточків України та влаштували мирний мітинг під стінами Верховної Ради.

Нагадаємо, 9 грудня шахтарі Львівщини перекрили дорогу до міжнародного пункту пропуску "Рава-Руська" – понад 100 працівників вугільної галузі безперервно рухалися пішохідним переходом дорогою до Євросоюзу. Гірники протестують проти невиплати заробітної плати уже не перший день: 

Як відомо, шахтарям "Львіввугілля" постійно боргують зарплату, а видають її частинами. Через це гірники часто влаштовують протести, перекривають дороги та відмовляються виходити на роботу.

А 6 грудня на Донеччині знову страйкували шахтарі, бо борги із зарплати віддали не всім. Працівники шахти "Добропільська" держпідприємства "Добропіллявугілля" відмовилися спускатися до шахти, вимагаючи погашення заборгованості із заробітної плати.

Довідка: Восени Міненерго було додатково виділено з держбюджету близько 1 млрд грн. Вони надійшли на вугледобувні підприємства у повному обсязі згідно із запланованим графіком: близько 700 млн грн – у листопаді, 300 млн грн – у грудні.

У серпні поточного року на зарплати шахтарям було направлено понад 390 млн грн через перерозподіл видатків з іншої програми держбюджету.

Навесні цього року Міненерго також забезпечило виплату понад 830 млн грн на зарплати шахтарям шляхом наближення коштів за відповідною бюджетною програмою.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme