Махінації з квартирами для Нацгвардії: Справу екс-нардепа Микитася скерували до суду

У вівторок, 2 листопада, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) ухвалили рішення про закінчення досудового розслідування та скерування до суду обвинувального акту стосовно сімох осіб, обвинувачених у незаконному заволодінні майном Національної гвардії України

Журналіст відділу новин
Махінації з квартирами для Нацгвардії: С…
Фото: Pixabay

Йдеться про справу щодо заволодіння понад 81 млн грн під час махінацій з квартирами для Нацгвардії.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу САП.

Серед обвинувачених – колишній нардеп та екс-командувач Національної гвардії України, топ-менеджмент найбільшої будівельної компанії України та колишній високопосадовець Збройний сил України.

Що відомо про справу

У межах розслідування було встановлено, що після укладення між МВС України та будівельною компанією договору проектування та будівництва житлового будинку на території Печерського району міста Києва (який згодом був розбудований у житловий комплекс "Аристократ"), групою осіб (в тому числі посадовими особами НГУ), за попередньою змовою було ухвалене рішення про укладення додаткових угод для обміну нерухомого майна в ЖК "Аристократ" на нерухоме майно в ЖК "Оберіг" з метою заволодіння частиною вказаного майна під час обміну.

Внаслідок укладення та виконання додаткових угод, якими було змінено предмет договору в частині нерухомого майна, яке мало бути передано Нацгвардії, головним управлінням втрачено активів на загальну суму 81 635 448,00 грн.

14 травня 2019 року прокурорами САП та детективами НАБУ було повідомлено про підозру колишньому командувачу Національної гвардії України та керівнику будівельної компанії.

Під час подальшого досудового розслідування було встановлено, що екс-командувач Нацгвардії отримав $125 тис. неправомірної вигоди за вчинення дій, спрямованих на підтримку інтересів компанії-забудовниці.

$100 тис. від отриманих коштів він залишив собі, іншу частину у розмірі $25 тис. – передав заступнику начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ.

Крім того, було встановлено, що посадовець Нацгвардії отримав від колишнього нардепа та посадовців "Укрбуд Девелопмент" в якості неправомірної вигоди квартиру у центрі столиці площею 76 кв. м та вартістю 1,82 млн грн.

Використовуючи підроблені документи, квартира була оформлена на близьку родичку командувача.

Проте вартість її набуття значно відрізнялась від ринкової – 592,8 тис. грн, тобто 7 800 грн/кв.м.

Також фіктивні документи використовувались під час проведення обміну квартир Нацгвардії в центрі столиці на житло на околицях міста – йдеться про звіти про оцінку, які проводились на замовлення ТОВ "Укрбуд Девелопмент".

5 травня 2020 року було повідомлено про підозру у вчиненні нових злочинів колишньому командувачу Нацгвардії, колишньому народному депутату – колишньому бенефіціарному власнику ТОВ "Укрбуд Девелопмент", а також службовим особам компанії-забудовниці.

Крім того, було повідомлено про підозру ще двом учасникам злочинної схеми – колишнім посадовцям Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ, а саме заступнику начальника управління та заступнику начальника відділу централізовано розрахунків, обліку та звітності фінансово-економічного управління.

Як кваліфіковані дії осіб:

  • екс-нардепу, виконавчому директору та генеральному директору ТОВ "Укрбуд Девелопмент" – ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 369, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 28 ч. 3, 4 ст. 358 КК України;
  • заступнику генерального директора ТОВ "Укрбуд Девелопмент" з правових питань – ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 28 ч. 3, 4 ст. 358 КК України;

  • колишньому командувачу Національної гвардії України – ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 368, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 358 КК України;

  • начальнику Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ – ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України; 

  • заступнику начальника відділу централізованих розрахунків, обліку та звітності фінансово-економічного управління Головного квартирно-експлуатаційного управління – ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 369 КК України.

Уточнюється, що станом на сьогодні досудове розслідування у вказаному провадженні завершене, а обвинувальний акт скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

Справу щодо заволодіння понад 81 млн грн під час махінацій з квартирами для Нацгвардії передали до суду

Справу екс-нардепа Микитася скерували до суду

Нагадаємо, 1 грудня 2020 року НАБУ вручило підозру Максиму Микитасю за фактом давання хабара заступнику директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Міністерства внутрішніх справ Костянтину Дубоносу за видачу недостовірного письмового висновку.

У березні 2021 року Микитася випустили із СІЗО.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme