Справжня антарктична зима: Українську станцію "Академік Вернадський" замело снігом

В Антарктиду прийшла справжня зима – погода відзначається сильними снігопадами, вітром та морозами  

Надія Клочко

Цієї ночі острів Галіндез, на якому знаходиться українська антарктична станція "Академік Вернадський", накрила сильна завірюха з рекордною для цієї зимівлі швидкістю вітру – 33,2 м на секунду.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці Національного антарктичного наукового центру у Facebook, передає Depo.ua.

"Ми вийшли чистити сніг, але згодом, за секунди, нас накрило, і ми не бачили одне одного на відстані 6-7 метрів. Просто здувало з ніг", – розповів Артем Ігнатенкo, який працює на станції кухарем у 26-ій Українській антарктичній експедиції.

Всю ніч очільник станції Богдан Гаврилюк по черзі з дизелістом Олександром Книжатком та механіком Олександром Милашевським розгрібали кучугури біля станції.

"Також було вимкнено певну апаратуру, підготовано до запуску запасний дизель-генератор та встановлено аварійне світло", - розповідають в НАНЦ.

Зараз висота снігового покриву становить 196 см, а температура –  -12 С◦, але вона відчувається як -38 С◦ через високу вологість повітря (86%). 

Нагадаємо, раніше Національний антарктичний науковий центр Міністерства освіти та науки України оголосив про початок конкурсу у 27-му Українську антарктичну експедицію на 2022-2023 роки. Прийом анкет триватиме до 3 вересня. 

Для зимівлі на станції традиційно шукають науковців за напрямами: науки про життя, науки про Землю та фізичні науки, а також команду життєзабезпечення – кухар, лікар, дизеліст-електрик, системний механік, сисадмін. До кандидатів є як загальні вимоги, так і специфічні за посадою. Наприклад, кожен майбутній полярник чи полярниця повинні мати гарний стан здоров'я, бути комунікабельними та неконфліктними, знати іноземну мову, вміти працювати з комп'ютером тощо. 

Довідка: Станція "Академік Вернадський" – єдина українська антарктична станція, розташована на мисі Марина острова Галіндез. Вона працює постійно і є метеорологічною та геофізичною обсерваторією. Була заснована в 1947 році як британська станція "Фарадей", у лютому 1996 року Велика Британія передала її Україні. Тоді ж на станції було відкрито пункт поштового зв'язку, де діє спеціальний поштовий штемпель з перевідною датою "Українська антарктична станція "Академік Вернадський".

Читайте також: В Антарктиді фіксують рекордно великі скупчення пінгвінів: У чому причина

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua