США, Австралія та Велика Британія створили новий оборонний альянс: Про що йдеться

Три країни домовилися про партнерство в Індо-Тихоокеанському регіоні

Редактор стрічки новин
США, Австралія та Велика Британія створи…
Фото: Yamiche Alcindor/Twitter

США, Великобританія і Австралія створюють тристороннє партнерство в сфері безпеки, спрямоване на протистояння Китаю. Ініціатива отримала назву Aukus.

Про це спільно оголосили президент США Джо Байден, прем'єр-міністри Британії та Австралії Борисом Джонсоном і Скоттом Моррісоном після брифінгів в США, передає Depo.ua з посиланням на The Guardian.

Джонсон сказав, що вони були "природними союзниками", хоча "ми можемо бути розділені географічно", і сказав, що альянс створить "нове партнерство в сфері оборони і буде сприяти створенню нових робочих місць і процвітання".

Команди з трьох країн будуть працювати разом протягом наступних 18 місяців над планом проекту, який зробить Австралію сьомою країною в світі, яка виставить на озброєння підводні човни з ядерними реакторами. Як повідомляється, атомна енергетика дозволить австралійським ударним підводним човнам залишатися в морі до п'яти місяців і працювати тихіше, ніж існуючі в країні дизельні судна класу Collins, що дозволить їм краще ухилятися від виявлення противником.

Австралія наполягає на тому, що у неї немає наміру створювати ядерну зброю і що вона буде дотримуватися Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Договір дозволяє країнам, які не володіють ядерною зброєю, будувати атомні підводні човни і вилучати матеріал, що розщеплюється і який необхідний для реакторів підводних човнів, з запасів, які перебувають під наглядом глобального наглядового органу, Міжнародного агентства з атомної енергії. Як зазначається, Австралія стане першою країною, яка скористається цією лазівкою.

Окрім співробітництва в галузі військово-морських технологій, партнерство включатиме більш тісне узгодження регіональної політики і дій, а також велику інтеграцію збройних сил і оборонної промисловості трьох союзників. Всі троє також мають намір працювати разом над кібервійною і можливостями штучного інтелекту.

При цього зазначається, що високопоставлені офіційні особи США, які проводили брифінг для журналістів перед оголошенням угоди, не згадували Китай, вважаючи за краще говорити в цілому про "підтримку і посилення стримування", але не залишили жодних сумнівів в тому, яку силу Aukus повинен стримувати. Британські офіційні особи використовували аналогічні формулювання, стверджуючи, що угода стосується "не однієї країни".

Однак формування Aukus відбувається під час зростання напруженості, особливо в Південно-Китайському морі і на Тайвані.

Нагадаємо, раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступив проти створення нових збройних сил Європейського союзу, за які виступають офіційні високопосадовці ЄС після подій в Афганістані.

Читайте також: Інший пояс, інший шлях: Для чого США збирають "антикитайський" саміт

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme