США повернули Україні скіфські мечі та половецьку шаблю, які росіяни поцупили на окупованих територіях

США офіційно передали Україні предмети історичної та культурної спадщини, які намагалися незаконно вивезти з росії. Серед повернутих артефактів — наконечник сокири бронзової доби, скіфські мечі та половецька шабля.

Журналіст відділу новин
США повернули Україні скіфські мечі та п…
Мечі та шаблю Митно-прикордонна служба США вилучила 2 вересня 2022 року

Про це повідомляється на сайті Митно-прикордонної служби США та на сторінці посольства України у США, передає Depo.ua.

Як пояснили в посольстві, вантажі надходили до США з території рф без належного документального супроводу. Загалом у США затримали близько 20 вантажів з археологічними предметами, які надійшли з території Краснодарського краю росії та окупованих українських територій.

Серед них: мечі-акінаки скіфської культури VI-V століть до н.е. (ареал поширення — лісостепова, степова частина України та Крим), крем’яна шліфована сокира III тисячоліття до н.е., що, за інформацією Інституту археології України, належить до культури кулястих амфор (ареал поширення — Північно-Західна Україна), половецькі шаблі часів давньоруської держави XI-XII сторіч та багато іншого.

Представники Міністерства культури та інформаційної політики України підтвердили, що всі ці артефакти мають українське походження. Тепер їх повернуть до України.

Розслідування щодо інших предметів культури та археології триває, зазначили в посольстві.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme