Протидія агресії Росії і не тільки: Названо десять пріоритетів "Люблінського трикутника"

У Міністерстві закордонних справ України розповіли про десять ключових завдань міжнародного формату "Люблінський трикутник"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин

Про це під час брифінгу повідомив голова МЗС України Дмитро Кулеба, пише Depo.ua.

За його словами, робота буде зосереджена на співпраці у сферах безпеки та економіки України, Польщі та Литви. Головним викликом для країн є російська агресія.

"Люблінський трикутник – це частина стратегії України зі створення безпекового поясу між Чорним та Балтійським морями. Україна формує нове бачення міжнародної безпекової стратегії, у якій ми не будемо залежати від великих альянсів. Ми формуємо власні безпекові об'єднання", – сказав Кулеба.

Зазначається, що динаміка розвитку "Люблінського трикутника" сприяє вступу України до ЄС та НАТО.

Згідно зі словами Кулеби, основними пріоритетами є:

  • безпека кордонів;
  • протидія агресії Росії;
  • економічна співпраця;
  • співпраця безпекових інституцій;
  • співпраця у сфері безпеки кордонів;
  • військова та оборонна взаємодія країн;
  • культурна, освітня та молодіжна співпраця;
  • боротьба з дезінформацією та кібербезпека;
  • боротьба з пандемією COVID-19 і її наслідками;
  • координація в інших міжнародних організаціях;
  • енергетична співпраця та протидія "Північному потоку-2".

Окрім цього, Кулеба зауважив, що Білорусь може доєднатися до "Люблінського трикутника". Це має допомогти країні повернутися до демократичного розвитку.

"Україна Польща та Литва ніколи не повернуться під вплив РФ. Але для Білорусі Люблінський трикутник є реальною альтернативою РФ. Ми готові допомагати білоруському народу побудувати справедливу державу, яка матиме Європейське майбутнє", – зазначив голова МЗС.

Нагадаємо, раніше заступник міністра закордонних справ Василь Боднар повідомив, що "Люблінський трикутник" має наблизити інтеграцію України до ЄС та НАТО.

Довідка: "Люблінський трикутник" – це тристоронній формат взаємодії України, Литви та Польщі. Він був створений міністрами закордонних справ цих країн у липні 2020 року.

В установчій декларації три країни, зокрема підтвердили необхідність відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, закликали РФ припинити агресію проти України і тимчасову окупацію Автономної Республіки Крим, міста Севастополь і окремих районів Донбасу, підтримали прагнення України до членства в ЄС і НАТО, надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО.

Україна, Литва та Польща також висловили готовність координувати свою діяльність на рівні тристороннього співробітництва та в рамках міжнародних організацій з метою забезпечення дотримання міжнародного права.

Перша відеоконференція національних координаторів – заступників міністрів закордонних справ країн Люблінського трикутника відбулася 17 вересня 2020 року.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme