Стало відомо, чому Нацрада не карає телеканали за російські фільми

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення не має повноважень карати телеканали за порушення вимог закону "Про забезпечення функціонування української мови"
 

Журналіст відділу новин
Стало відомо, чому Нацрада не карає теле…
Фото: Нацрада

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на "Страну".

"Згідно з чинним законодавством, Нацрада має право застосовувати санкції до мовників, якщо вони порушать мовні квоти, закріплені в законі "Про телерадіомовлення", або умови ліцензії. Сюди належать прямі ефіри, ток-шоу, новинних програмах. Але вимоги дубляжу фільмів українською мовою в цьому законі немає", – пише видання.

Також зазначається, що карати канали за порушення вимог закону "Про забезпечення функціонування української мови", в тому числі за показ фільмів і серіалів російською мовою, у Нацради немає права.

Таким чином виходить сліпа пляма в законодавстві, якою скористалися канали, які не бажають витрачати ресурси на переклад фільмів і серіалів.

Навряд чи ситуація зміниться і через рік, коли через рік, коли 16 липня 2022 року вступлять в силу норми про штрафи за порушення мовного законодавства. Адже у законі йдеться, що порушення закону в сфері культури спричинить за собою штраф (який буде виписувати омбудсмен) в розмірі 200-300 неоподатковуваних мінімумів (3400-5100 гривень). Для каналів це мізерна сума, особливо з огляду на те, що переклад серіалу коштує кілька мільйонів доларів.

Нагадаємо, що з 16 липня набрали чинності норми закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", якими передбачено, що демонстрування та поширення фільмів, а також проведення концертів та розважальних шоу, зокрема і на телебаченні, має відбуватися державною мовою.

Однак, вже 20 липня стало відомо, що одразу шість телеканалів порушили норми мовного закону стосовно обов'язкового україномовного дубляжу всіх фільмів та серіалів.

21 липня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення відмовилася карати телеканали за порушення мовного закону в ефірі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme