Стало відомо, які порушення ПДР українці самі зможуть фіксувати і відправляти у поліцію

У підкомітеті з питань законодавства про адміністративні правопорушення Верховної Ради розглянули законопроект №5798, який дозволить українцям знімати на телефон порушення ПДР водіями та відправляти їх поліції

Журналіст стрічки новин
Стало відомо, які порушення ПДР українці…
Фото: Рixabay

Таким чином законопроект дасть змогу поліцейським штрафувати порушників правил дорожнього руху на основі відео свідків, яке вони зняли зі свого смартфону.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на ТСН.

Очікується, що таке нововведення зменшить аварійність на дорогах. Крім того, фіксація порушень ПДР на мобільний застосунок, швидкість реагування та покарання порушників планується збільшити в кілька разів.

Знімати порушення ПДР можна буде з будь-якого мобільного пристрою, на якому буде встановлено певний мобільний застосунок. Першочергово планується запустити фіксацію таких правопорушень:

  • проїзд на червоне світло світлофора;

  • перетин подвійної смуги;

  • проїзд смугою громадського транспорту;

  • проїзд залізничного переїзду на заборонений сигнал;

  • перешкоджання проїзду спецтехніки, зокрема: пожежна машина, поліцейська автівка, машина швидкої допомоги.

Відео передаватимуть в поліцію через інтернет. Далі відповідальний громадянин отримує відповідь від правоохоронців щодо реєстрації порушення і його подальшої долі. А правопорушнику надсилається штраф з доданням відеофіксації його порушення.

"Експерти впевнені, що таке нововведення значно пришвидшить реагування поліції на правопорушення, а водії стануть більш обачними на дорозі знаючи, що їх правопорушення може бути зафіксовано в будь-який момент. Також експерти наголошують, що завдяки цьому застосунку зменшиться кількість безкарних правопорушників. Адже застосунок не фіксує хто наразі перебуває за кермом мажор, депутат чи високопосадовець, тому фіксуватиме абсолютно всі порушення ПДР", – додається у документі.

Крім того, це дозволить фіксувати правопорушення навіть у тих містах України де наразі немає камер.

15-го грудня розгляд цього законопроєкту продовжиться.

Нагадаємо, дещо раніше повідомлялося, що в Україні пропонують винагороджувати громадян, які фіксують на відео порушення водіїв під час дорожнього руху. За кожний знятий відеоролик свідок зможе отримати 10% від вже сплаченого штрафу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme