Світові лідери прибули до Хіросіми на саміт G7: що у програмі зустрічі

До Хіросіми (Японія) прибули світові лідери-учасники саміту "Великої сімки"

Світові лідери прибули до Хіросіми на са…
Фото з відкритих джерел

Триденний саміт стартує сьогодні, 19 травня, повідомляє Depo.ua з посиланням на "РБК-Україна".

За даними японських ЗМІ, напередодні лідери G7 відвідали музей у Хіросімі, де документують руйнування, спричинені атомною бомбою США у 1945 році. Цей візит ознаменував початок саміту.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, який головує на зустрічі, встановив ключовим пунктом порядку денного саміту ядерне роззброєння — на тлі ядерного шантажу Росії під час її війни проти України та швидкого нарощування ядерних сил Китаю.

Президент США Джо Байден — другий чинний лідер Штатів, що ступив до Хіросіми. Президент Франції Еммануель Макрон, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо — перші серед лідерів своїх країн, які прибули до Хіросіми.

Фуміо Кісіда вже зустрівся з Байденом та провів переговори із Сунаком.

"Альянс Японії та США є основою миру та безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні. Ми дуже вітаємо стрімкий розвиток співпраці", — сказав Кісіда у зверненні до Байдена.

Президент США своєю чергою зазначив, що коли країни "стоять разом — ми стаємо сильнішими".

Ріші Сунак прибув до Японії раніше і відвідав корабель JS Izumo, який може нести гелікоптери та винищувачі, здатні злітати та сідати вертикально. Сунак і Кісіда також оголосили про укладання низки нових угод у широкому спектрі областей, серед яких оборона, чиста енергія, кібербезпека та напівпровідники.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван повідомляв, що під час саміту планують обговорювати "ситуацію на полі бою" в Україні та "санкції та кроки, які G7 зробить колективно".

Очікується, що лідери G7 та запрошені гості з кількох інших країн обговорять ситуацію з Китаєм на тлі побоювань, що Пекін може спробувати атакувати Тайвань. Також обговорять тему ядерної програми Північної Кореї та серію її нещодавніх ракетних випробувань.

Фуміо Кісіда також сподівається привернути увагу до ризиків розповсюдження ядерної зброї.

Лідери країн також планують обговорити зусилля щодо зміцнення світової економіки та розв'язання проблеми зростання цін у всьому світі, особливо в країнах Африки, Азії та Латинської Америки, що розвиваються.

Нагадаємо, до G7 входять Японія, США, Велика Британія, Франція, Німеччина, Канада та Італія, а також Європейський Союз.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme