"Талібан" продовжує порушувати права жінок: Адмінпрацівницям сказали лишатися вдома

Бойовики радикального руху "Талібан" сказали працівницям міської адміністрації Кабула залишатися вдома та не виходити на роботу

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
"Талібан" продовжує порушувати права жін…
Фото: Pixabay

На роботу зможуть вийти лише ті жінки, яких не вдалося замінити чоловіками.

Таке "прохання" висловив тимчасовий очільник столиці Афганістану Кабулу Хамдулла Намоно сьогодні, 19 вересня, повідомляє Depo.ua із посиланням на Al Arabiya.

За словами Намоно, це стосується кваліфікованих працівниць конструкторського та інженерного відділів, а також працівниць громадських туалетів для жінок.

Зазначається, що остаточне рішення стосовно наказу жінкам залишатися вдома ще не ухвалили. Відомо, що до захоплення влади в Афганістані талібами, з трьох тисяч муніципальних працівників третину становили жінки.

Нагадаємо, раніше таліби відмовилися брати жінок до свого уряду в Афганістані, пояснивши, що "задача" жінки полягає в тому, щоб народжувати дітей та давати їм освіту.

Повідомлялося також, що після захоплення влади в Афганістані таліби наказали афганським жінкам залишатися вдома та заборонили їм ходити на роботу. Тоді ж вони заявили, що будь-які обмеження щодо становища афганських жінок будуть короткочасними.

4 вересня представник руху "Талібан" заявив, що в Афганістані жінки зможуть працювати та отримувати освіту, якщо будуть у хіджабі.

8 вересня "Талібан" заявив, що заборонить жінкам займатися спортом, який "оголює їхнє тіло".

Довідка: Війна в Афганістані за участі США почалася з терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, за якими стояло терористичне угруповання "Аль-Каїда".

Тоді "Талібан" звинуватили в тому, що він надав терористам, зокрема їхньому лідерові Усамі бен Ладену, притулок на території Афганістану. Таліби це заперечували. Зрештою у жовтні 2001 року США розпочали операцію в країні. Бен Ладена там не знайшли, а тодішньому лідерові талібів муллі Омару вдалося втекти. Не зважаючи на це влада "Талібану" під натиском США була повалена.

Влітку 2021 року війська НАТО і США почали остаточне виведення військ з Афганістану. Цим скористався радикальний рух "Талібан", який посилив наступ на країну.

15 серпня бойовики "Талібану" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом залишив країну. 

Представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади. В аеропорту Кабула відбулася масштабна програма евакуації людей. Військові різних країн, в тому числі і України, допомогли вибратися з Афганістану десяткам тисяч людей. 

30 серпня пізно ввечері США повністю завершили введення своїх військ з Афганістану, тим самим завершивши 20-річну місію американських військових у цій країні.

Читайте також: Як афганські жінки жили до приходу талібів: Історія в фото

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme