"Талібан" взяли під контроль важливий прикордонний пункт між Афганістаном і Пакистаном

Представники ісламістського антиурядового руху "Талібану" заявляють, що отримали контроль над ключовим прикордонним пунктом між Афганістаном і Пакистаном

Редактор стрічки новин
"Талібан" взяли під контроль важливий пр…
Фото: aka Xochi/Twitter

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на BBC.

Афганський уряд заперечує, що прикордонний пункт захопили. Однак у соцмережах поширюють відео, на якому видно, як білий прапор майорить над пунктом Спін Болдак у провінції Кандагар. Також на фото у соцмережах видно, як бойовики спілкуються з пакистанськими прикордонниками.

За даними джерел ВВС, "Талібан" взяв цю ділянку кордону без жодного спротиву.

Прикордонний пункт, що розділяє афганське місто Спін Болдак в провінції Кандагар з одного боку і пакистанське місто Чаман з іншого, є другим за завантаженістю пунктом перетину між країнами. Він пов'язує Кандагар з пакистанськими портами, через який щодня проходить близько 900 вантажівок.

Зазначається, що захоплення цього прикордонного пункту може дати "Талібану" значний дохід від торгівлі й забезпечить прямий доступ до районів Пакистану, де, як відомо, уже протягом багатьох років базуються лідери та бійці "Талібану".

Журналістам і населенню з боку Пакистану наказали не підходити до кордону. У країні зібралась термінова нарада з питань безпеки.

Як відомо, наразі "Талібан" ведуть наступ в Афганістані після того, як з країни вивели американські війська. За останні тижні таліби захопили низку територій Афганістану, включно з постами на кордоні з Іраном, Таджикистаном, Туркменістаном.

Нагадаємо, раніше терористичне угрупування "Талібан" заявляло, що контролює 85% території Афганістану.

Як відомо, 9 березня США почали виводити війська із Афганістану у рамках укладеної із радикальним рухом "Талібан" мирової угоди. Президент США Джо Байден вирішив повністю вивести американські війська з Афганістану, що залишилися в країні, до 11 вересня 2021 року.

За оцінками командування США, з Афганістану зараз уже виведено понад 95% американських військових.

Читайте також: Небезпека на кордонах: Як вихід США з Афганістану дає Росії та Китаю шанс стати "миротворцями"

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme