Таліби дозволять жінкам вчитися, але на своїх умовах: Що про це відомо

В Афганістані жінкам дозволять навчатися в університетах, оскільки країна прагне до відновлення, проте гендерна сегрегація та ісламський дрес-код будуть обов'язковими

Журналіст відділу новин
Таліби дозволять жінкам вчитися, але на…
Фото: Getty Images

Новий уряд від "Талібану", призначений минулого тижня, "почне будувати країну на тому, що існує сьогодні".

Про це повідомив новий міністр вищої освіти Абдул Бакі Хаккані, передає Depo.ua із посиланням на Reuters.

За його словами, жінок-студенток навчатимуть всюди, де це можливо, проте класи будуть розділені відповідно до тлумачення ісламського шаріату.

"Слава Богу, у нас багато жінок-вчителів. Ми не зіткнемося з будь-якими проблемами. Ми докладемо всіх зусиль, щоб знайти і надати вчителів-жінок для студенток", – наголосив Хаккані.

Зазначається, що проблема освіти жінок була одним із центральних питань, які стоять перед талібами.

Нині вони прагнуть переконати світ у тому, що змінилися після жорсткого фундаменталістського правління, яке було встановлене у 1990-х роках, коли жінкам значною мірою заборонили вчитися або ж працювати поза домом.

Офіційні особи талібів повідомили, що жінки зможуть вчитися та працювати відповідно до законів шаріату і місцевих культурних традицій. Водночас будуть застосовуватися суворі обмеження та правила щодо одягу.

Хаккані наголосив, що носіння хіджабу буде обов'язковим для всіх студенток.

Крім того, там, де немає вчителів-жінок, будуть вжиті спеціальні заходи для забезпечення відповідного розподілу студенток.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що таліби відмовилися брати жінок до свого уряду в Афганістані. На їхню думку, "задача" жінки полягає в тому, щоб народжувати дітей та давати їм освіту.

Повідомлялося також, що після захоплення влади в Афганістані таліби наказали афганським жінкам залишатися вдома та заборонили їм ходити на роботу. Тоді ж вони заявили, що будь-які обмеження щодо становища афганських жінок будуть короткочасними.

4 вересня представник руху "Талібан" заявив, що в Афганістані жінки зможуть працювати та отримувати освіту, якщо будуть у хіджабі.

8 вересня "Талібан" заявив, що заборонить жінкам займатися спортом, який "оголює їхнє тіло".

Довідка: Війна в Афганістані за участі США почалася з терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, за якими стояло терористичне угруповання "Аль-Каїда".

Тоді "Талібан" звинуватили в тому, що він надав терористам, зокрема їхньому лідерові Усамі бен Ладену, притулок на території Афганістану. Таліби це заперечували. Зрештою у жовтні 2001 року США розпочали операцію в країні. Бен Ладена там не знайшли, а тодішньому лідерові талібів муллі Омару вдалося втекти. Не зважаючи на це влада "Талібану" під натиском США була повалена.

Влітку 2021 року війська НАТО і США почали остаточне виведення військ з Афганістану. Цим скористався радикальний рух "Талібан", який посилив наступ на країну.

15 серпня бойовики "Талібану" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом залишив країну. 

Представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади. В аеропорту Кабула відбулася масштабна програма евакуації людей. Військові різних країн, в тому числі і України, допомогли вибратися з Афганістану десяткам тисяч людей. 

30 серпня пізно ввечері США повністю завершили введення своїх військ з Афганістану, тим самим завершивши 20-річну місію американських військових у цій країні.

Читайте також: Як афганські жінки жили до приходу талібів: Історія в фото

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme