Таліби в Афганістані можуть повернути страти й жорсткі покарання

Із приходом до влади радикального руху "Талібан" в Афганістан можуть повернутися страти й суворі покарання

Журналіст відділу новин
Таліби в Афганістані можуть повернути ст…
Фото: Getty Images

Йдеться, зокрема, про ампутації рук (якими "Талібан" раніше карав за крадіжки). Хоча, можливо, це відбуватиметься вже не публічно.

Про це повідомив чиновник і один із засновників "Талібану" мулла Норуддін Турабі, передає Depo.ua із посиланням на Associated Press.

Відомо, що Турабі (якому зараз понад 60 років) під час попереднього правління "Талібану" був міністром юстиції та главою так званого Міністерства пропаганди чесноти та запобігання пороку.

Під час спілкування з журналістами він висловив невдоволення через обурення людей щодо страт, які таліби проводили, коли були при владі раніше. Він також застеріг світ від втручання у справи нових правителів Афганістану.

"Всі критикували нас за покарання на стадіоні. Але ми ніколи нічого не говорили про їхні закони і покарання. Ніхто не скаже нам, якими мають бути наші закони. Ми будемо слідувати ісламу. І будемо встановлювати свої закони на основі Корану", – наголосив Турабі.

За його словами, цього разу злочини розглядатимуть судді, в тому числі жінки. Водночас основою законів Афганістану буде Коран. 

Отже, фактично, суворі покарання можуть знову стати частиною життя афганців.

"Відрубування рук дуже необхідне для забезпечення безпеки", – зазначив Турабі. На його думку, така міра покарання має стримуючий ефект.

Турабі повідомив також, що нині нова влада країни вивчає питання про те, чи застосовувати покарання публічно, і розробить відповідну "політику".

Водночас він зауважив, що "Талібан" змінився, оскільки дозволить використовувати телебачення, мобільні телефони, фото та відео. Крім того, чиновник уточнив, що таліби можуть розглядати ЗМІ як спосіб поширення своїх ідей.

"Тепер ми знаємо, що замість сотень ми можемо досягти мільйонів", – сказав Турабі і додав, що за умови публічного проведення страт чи покарань, людям, імовірно, дозволять знімати їх на фото та відео для "стримуючого ефекту".

Нагадаємо, раніше стало відомо, що таліби замінили Міністерство у справах жінок на Міністерство поширення моралі.

Крім того, таліби відмовилися брати жінок до свого уряду в Афганістані. На їхню думку, "задача" жінки полягає в тому, щоб народжувати дітей та давати їм освіту.

Повідомлялося також, що після захоплення влади в Афганістані таліби наказали афганським жінкам залишатися вдома та заборонили їм ходити на роботу. Тоді ж вони заявили, що будь-які обмеження щодо становища афганських жінок будуть короткочасними.

4 вересня представник руху "Талібан" заявив, що в Афганістані жінки зможуть працювати та отримувати освіту, якщо будуть у хіджабі.

8 вересня "Талібан" заявив, що заборонить жінкам займатися спортом, який "оголює їхнє тіло".

Довідка: Війна в Афганістані за участі США почалася з терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку, за якими стояло терористичне угруповання "Аль-Каїда".

Тоді "Талібан" звинуватили в тому, що він надав терористам, зокрема їхньому лідерові Усамі бен Ладену, притулок на території Афганістану. Таліби це заперечували. Зрештою у жовтні 2001 року США розпочали операцію в країні. Бен Ладена там не знайшли, а тодішньому лідерові талібів муллі Омару вдалося втекти. Не зважаючи на це влада "Талібану" під натиском США була повалена.

Влітку 2021 року війська НАТО і США почали остаточне виведення військ з Афганістану. Цим скористався радикальний рух "Талібан", який посилив наступ на країну.

15 серпня бойовики "Талібану" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом залишив країну. 

Представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади. В аеропорту Кабула відбулася масштабна програма евакуації людей. Військові різних країн, в тому числі і України, допомогли вибратися з Афганістану десяткам тисяч людей. 

30 серпня пізно ввечері США повністю завершили введення своїх військ з Афганістану, тим самим завершивши 20-річну місію американських військових у цій країні.

Читайте також: Хто такі таліби: Звідки взялися, що скоїли і як взяли Афганістан

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme