Термін придатності частини COVID-вакцин в Україні закінчується у жовтні

Станом на 5 вересня в Україні зберігається майже десять мільйонів доз вакцини проти коронавірусу виробництва різних компаній, які мають свій термін придатності

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Термін придатності частини COVID-вакцин…
Фото: Pixabay

Головний санітарний лікар Ігор Кузін зауважив, що у майже чотирьох мільйонів доз придатність закінчиться у жовтні-листопаді цього року. Після цього їх не можна буде використовувати, оскільки в Україні працює система фармаконагляду.

Більшість препаратів для щеплення проти коронавірусу мають невеликий термін використання. Винятком є вакцина CoronaVac, яка має термін придатності близько двох років, повідомив Кузін у коментарі для "Громадського", передає Depo.ua.

За його словами, на рівні областей зберігається понад три мільйони доз вакцини AstraZeneca, у деяких партіях термін придатності закінчується у жовтні, листопаді та грудні. Також декілька тисяч доз Comirnaty (Pfizer) стануть непридатними у листопаді-грудні.

Зазначається, що у випадку закінчення терміна придатності, ці партії доведеться утилізувати. Щоб максимально ефективно використати вакцини, міністерство використовує декілька методів, серед яких є перерозподіл між областями.

"Ми бачимо, що деякі області використовують ту чи іншу вакцину набагато ефективніше, наприклад, Львівська, Одеська, Дніпропетровська, Запорізька області", — каже Кузін.

Уточнюється, що також МОЗ рекомендує скорочувати інтервали між першою та другою дозою. Зокрема, для препарату AstraZeneca його можуть скоротити до чотирьох тижнів, замість раніше встановлених 12.

"Ми окремо розглядали результати наукових досліджень, багато країн світу використовували саме такий підхід через циркуляцію штаму "Дельта". З приводу ефективності, то відбувається незначне зниження ефективності, але враховуючи користь вакцинації, аби запобігти штаму "Дельта", то цей ризик або зменшення ефективності вакцини є відносно невеликим", — пояснив Кузін. 

Нагадаємо, як повідомив раніше Кузін, в Україні під час запровадження нових карантинних обмежень через збільшення захворюваності на коронавірус можуть ввести жорсткі норми для невакцинованих громадян

Вакцинація проти COVID-19 в Україні стартувала 24 лютого 2021 року. Щеплення здійснюються чотирма вакцинами: британська AstraZeneca, CoronaVac від китайського виробника Sinovac Biotech, Pfizer і BioNTech (Comirnati) німецько-американського виробника, а також американські препарати Moderna та Janssen.

21 липня в Україні стартував п'ятий етап кампанії імунізації – масова вакцинація. Тепер щепитися від коронавірусу можуть усі охочі українці.

Читайте також: Україна на карантині до 1 жовтня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme