Троє вчених-фізиків отримали Нобелівська премію за роботу у галузі квантової механіки

Нобелівську премію з фізики у 2022 році розділили між трьома вченими: Аленом Аспектом із Франції, Джоном Ф. Клаузером зі США та Антоном Цайлінгером з Австрії

Журналіст відділу новин
Троє вчених-фізиків отримали Нобелівська…
Вчені Ален Аспе, Джон Клаузер й Антон Зайлінгер

Про це повідомляє Нобелівський комітет, передає Depo.ua.

Премію вручили за "експерименти із заплутаними фотонами, встановлення порушення у нерівностях Белла та новаторство у галузі квантової інформатики". У комітеті заявили, що науковці заклали основу для "нової ери квантових технологій".

Дослідження лауреатів спираються на роботу фізика Джона Стюарта Белла, який намагався знайти відповідь на питання, чи можуть частинки, відлетівши надто далеко одна від одної, щоб між ними існував нормальний зв'язок, усе ще функціонувати узгоджено. Аспект, Клаузер та Цайлінгер проводили експерименти, спираючись на нерівності Белла.

Нагадаємо, у Стокгольмі розпочалося оголошення цьогорічних нобелівських лауреатів. 3 жовтня оголосили переможця з фізіології та медицини.

5 жовтня стануть відомі імена лауреатів із хімії, 6 жовтня — з літератури, а 7 жовтня оголосять володаря чи володарку премії миру. 10 жовтня оголосять лауреатів премії з економіки пам'яті Альфреда Нобеля, заснованої Держбанком Швеції.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme