Ціна на газ у Європі перевищила позначку в $2 тисячі

Вартість газу у Європі на біржі станом на 21 грудня вперше перевищила позначку у 2000 доларів за тисячу кубометрів

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Ціна на газ у Європі перевищила позначку…
Фото: Pixabay

Зокрема, вартість січневих ф'ючерсів сягнула позначки у 2004 долари за тисячу кубометрів, після нещодавнього стрибка у цінах на газ в Європі.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на дані біржі ICE.

Аналітики вважають, що подорожчання газу пов'язане із погодними умовами в Європі, а також діями російської компанії "Газпром". Зокрема, на зростання вартості могла повпливати відмова "Газпрому" від бронювання потужностей газопроводу "Ямал-Європа".

Додамо, що вчора, 20 грудня, стало відомо, що ПАТ "Газпром" відмовилась від додаткової потужності для транзиту газу через Україну в січні 2022 року. Водночас зазначається, що для транзиту газу через Польщу "Газпром" забронював на січень лише 19,26 млн кубів із запропонованих 89,1 млн.

Зауважимо, 16 грудня ціна газу в Європі перевищила позначку в $1700. При цьому, такі ціни востаннє фіксували у жовтні цього року.

Нагадаємо, у листопаді Сполучені Штати Америки заявили, що запроваджують нові санкції проти компаній, пов'язаних із "Північним потоком-2". Після цього у Європі різко збільшилася вартість ф'ючерсів на газ. Зокрема, стартова ціна на паливо зросла до позначки в $1096 за тисячу кубометрів.

Експерти пояснюють зростання цін на природний газ в Європі низькими запасами газу в сховищах через холодну зиму і слабкі темпи закачування, викликані дефіцитом пропозиції.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme