У Чехії розглядають можливість направлення військових до України

У Чехії заявили про готовність допомогти Україні в умовах загрози вторгнення Росії

Редактор стрічки новин
У Чехії розглядають можливість направлен…
Фото: Jana Černochová/Facebook

Чехія не виключає можливості надіслати в Україну групу солдат для допомоги в протистоянні російській агресії, якщо такий запит буде.

Про це заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова інтерв'ю чеському виданню Nezávislý Deník, передає Depo.ua.

"Якщо Чехію попросять прислати чеських солдатів в Україну – ми готові це розглянути. Ми маємо волю допомогти Україні", – сказала вона у відповідь на питання, чи планує Чехія надсилати в Україну "символічний контингент на кшталт канадського".

Вона нагадала, що насамперед Чехія планує надіслати в Україну збройну допомогу – снаряди для артилерії 152 мм.

"Якщо станеться конфлікт і Україні треба буде вислати жінок і дітей у безпечне місце – Чехія має допомогти тут", – додала Чернохова.

Чернохова нагадала, що Чехія, як і Україна, має досвід російського гніту, тому не залишить Україну сам на сам з російською агресією.

"Україна – наш партнер. Партнер НАТО та партнер Чеської Республіки. Ми маємо спільну історію, обидві країни були під радянським пануванням. Україна є добрим партнером НАТО. Україна заслуговує самостійно вирішувати власну долю", – сказала міністерка.

Вона також нагадала, що 7-8 лютого міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпаський здійснить візит в Україну разом зі своїми словацьким і австрійським колегами, та обговорить із українським керівництвом конкретні кроки для допомоги.

Нагадаємо, 23 січня в Києві приземлився літак з військовою допомогою США. За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, США передали Збройним силам України понад 80 тонн озброєння.

Як відомо, 17 січня Британія надала Україні легкі протитанкові оборонні системи озброєнь.

Естонія, Латвія та Литва також забезпечать Україну зброєю (Естонія відправить Javelin, а Литва та Латвія – Stinger). Про готовність надати Україні зброю повідомили і Нідерланди. Водночас Міністерство оборони Чехії зазначило, що планує надати Україні артилерійські снаряди. 

Повідомлялося також, що в ніч на 22 січня в аеропорт "Бориспіль" прибула перша партія оборонної допомоги зі США. Вона містила, зокрема, 90 тонн летальної зброї, в тому числі боєприпаси для захисників України.

Читайте також: Військова допомога Заходу: Яку зброю і техніку отримала Україна у 2021 році

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme