У ЄС офіційно затвердили рішення про обмеження ціни на російську нафту

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту та нафтопродукти, які походять або експортуються з росії, на рівні 60 доларів за барель

Журналіст відділу новин
У ЄС офіційно затвердили рішення про обм…

Про це йдеться в повідомленні Ради ЄС, передає Depo.ua.

Це рішення почне застосовуватися вже з 5 грудня 2022 року. Очікується, що воно обмежить стрибки цін, спричинені надзвичайними ринковими умовами, та різко зменшить надходження нафти від росії.

Нагадаємо, ще в жовтні Рада ЄС ухвалила рішення про заборону транспортування російської нафти морем до третіх країн, а також пов’язане з цим надання технічної допомоги, брокерських послуг або фінансової допомоги. Рішення щодо сирої нафти запрацює з 5 грудня, а щодо нафтопродуктів — з 5 лютого 2023 року.

А втім, з цього рішення зробили виняток: надавати такі послуги можна буде, якщо нафта або нафтопродукти з рф закуповуються за встановленим граничним рівнем цін або дешевше. Тепер у ЄС затвердили рішення, що цей рівень становить 60 доларів за барель.

ЄС запроваджує перехідний період у 45 днів для суден, що перевозять сиру нафту російського походження, придбану та завантажену на судно до 5 грудня 2022 року та розвантажену в кінцевому порту призначення до 19 січня 2023 року.

А втім, рівень у 60 доларів за барель не буде незмінним. Його періодично переглядатимуть для адаптації до ринкової ситуації. Тож ЄС встановлює перехідний період у 90 днів після кожної зміни обмеження ціни, щоб його узгоджено застосовували всі оператори.

Функціонування механізму обмеження цін переглядатиметься кожні два місяці та встановлюватиметься щонайменше на 5% нижче від середньоринкової ціни на російську нафту й нафтопродукти.

Рада ЄС запровадила "застереження про надзвичайні ситуації". Воно дозволить ігнорувати обмеження щодо російської нафти й виходити за межі встановленої ціни, якщо це необхідно для термінового запобігання або пом’якшення наслідків аварії, що може мати значний вплив на здоров'я та безпеку людей або довкілля.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme