У Фірташа відібрали Запорізький титано-магнієвий комбінат

Господарський суд Запорізької області задовільнив позов САП і повернув державі Запорзький титано-магнієвий комбінат

Журналіст відділу новин
У Фірташа відібрали Запорізький титано-м…
Фото: ЗТМК

Відповідачами позову були саме ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат", а також співвласник заводу (49%), кіпрська фірма "Толексіс Трейдінг Лімітед", яка входить до групи компаній DF Group олігарха Дмитра Фірташа.

"Незважаючи на те, що частка держави в новоствореному ТОВ "ЗТМК" складає 51 % (контрольний пакет), фактично підприємство було передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій розтрачено на погашення раніше створених заборгованостей ДП "ЗТМК" за енергоносії та перед кредиторами, пов’язаними з DF Group. У подальшому ці кошти виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм", – йдеться у рішенні суду.

Тож, зважаючи на невиконання своїх зобов'язань (на модернізацію виробництва, заради чого і було продано частку приватній компанії, витратили усього 20 млн грн), суд постановив повернути Запорізький титано-магнієвий комбінат до державної власності повністю, передає Depo.ua із посиланням на прес-службу САП.

ЗТМК відібрали у Фірташа і повернули у державну власність

Нагадаємо, що 2013 році комбінат уклав угоду із компанією "Толексіс Трейдінг Лімітед" за результатами проведеного конкурсу Фондом держмайна України з метою нібито залучення інвестицій на впровадження сучасних прогресивних технологій. Тоді ж було створено ТОВ "ЗТМК".

Компанія Фірташа зобов'язалась вкласти 110 млн доларів у новостворене товариство. 

Але вже 2018 року запорізькі суди – спочатку першої інстанції, а потім і апеляційний – винесли рішення щодо повернення ЗТМК у повну державну власність.

Втім, Верховний Суд частково скасував це рішення, відправивши справу на новий розгляд.

Читайте також: Розкуркулення по-американськи: Що можуть забрати в українських олігархів

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme