У Греції затримали ветерана АТО, якого звинувачують у тяжких воєнних злочинах 

Ветерана АТО Олександра Радкевича затримали у Греції та збираються видати Литві 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
У Греції затримали ветерана АТО, якого з…
Фото: Facebook Ольги Решетилової

Чоловік –  обвинувачуваний у "справі 13 січня". Це події, під час яких у 1991 році через військову агресію Кремля загинули 14 литовців.

Про це повідомила правозахисниця Ольга Решетилова у Facebook, передає Depo.ua

Ще у вересні 2021 року Радкевич поїхав на відпочинок у Грецію з онуком. 14 вересня його затримали під час перетину кордону.

Міністр закордонних справ Литви Габріель Ландсбергіс підтвердив, що Литва видала європейський ордер на арешт Радкевича і тепер просить Грецію видати громадянина України їй для відбування покарання.

Ветерана АТО звинувачують у тяжких воєнних злочинах – вбивство, нелюдське поводження, використання заборонених методів ведення війни.

Однак, Решетилова стверджує, що чоловік не брав участі в убивстві литовців. Решетилова наголошує на тому, що Радкевич  був присутній у Вільнюсі у січні 1991 року як військовий радянської армії.

Відомо, що звинувачуваний українець служив у 107 мотострілецькій дивізії Збройних сил СРСР. 11 січня 1991 року він був призначений водієм-механіком танку, який перебував поряд з Будинком друку у Вільнюсі. Саме за цей будинок йшла боротьба між литовськими борцями за незалежність і радянськими військами.

"Олександра українська прокуратура допитала як свідка у межах цієї справи ще у 2014 році. Згодом зі свідка Литва перетворила його на обвинуваченого", – написала Решетилова.

Невдовзі після добиту у прокуратурі Радкевич почав брати участь у бойових діях на сході Україні під час російсько-української війни. Стверджує, що про вирок, який винесли йому заочно у Литві, не знав.

Тим часом вже після затримання ветерана АТО, наданий Литвою адвокат Радкевича оскаржував вирок в апеляційному суді, але отримав відмову.

Українські правозахисники готують позов до Європейського суду з прав людини.

Допис 1

Допис 2

Допис 3

Нагадаємо, у четвер стало відомо про те, що у Києві судитимуть ветерана АТО, який погрожував підірвати під Кабміном гранату. Його також звинувачують у незаконному позбавленні волі людини. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme