У ГТС України заявили, що "Газпром" 2021 року неодноразово знижував транзит газу через Україну

Російська держкомпанія "Газпром" цього року тричі зменшувала транзит газу українською територією

Журналіст відділу новин
У ГТС України заявили, що "Газпром" 2021…
Фото: Facebook Сергія Макогона

Зокрема, 1 січня зниження транзиту газу зафіксували із 186 млн м3 на добу до 124 млн м3, заявив керівник ГТС України Сергій Макогон.

Крім січневого, було ще два зниження, передає Depo.ua із посиланням на Facebook-сторінку очільника ГТС. З 1 вересня "Газпром" знизив обсяги до 109 млн м3, а 1 жовтня після початку постачання газу до Угорщини через Турецький та Болгарського потоки - до 86 млн м3.

Також Макогон викрив газові маніпуляції Кремля.

"Заяви керівництва Росії про збільшення транзиту через Україну у 2021 році мають маніпулятивний характер. Слід зазначити, що діючий контракт передбачає не щорічне транспортування 40 млрд м3, а щоденне транспортування 109 млн м3. Наразі фізично транспортується значно менше - 85,9 млн м3 на добу", – пояснив керівник ГТС України.

"Газпром" тричі знижував обсяги транзиту газу через Україну

Нагадаємо, дещо раніше повідомлялося, що Україна розраховує укласти новий контракт із "Газпромом" до 2024 року.  На думку генерального директора компанії "Оператор ГТС України" Сергія Макогона, контракт на транзит газу має бути підписаний негайно.

Довідка: Російський "Газпром" 1 жовтня зупинив постачання природного газу територією України в напрямку Угорщини й заявив про новий шлях для його транзиту в Угорщину та Хорватію – через газопровід "Турецький потік" і далі ㅡ за національними газотранспортними системами Болгарії, Сербії та Угорщини.

За декілька днів до цього, 27 вересня, Угорщина підписала у Будапешті новий довгостроковий контракт з російським "Газпромом" на постачання газу в обхід України. Укладений "Газпромом" контракт із угорським енергохолдингом MVM діятиме 15 років і передбачає щорічне постачання 4,5 мільярда кубометрів газу: 3,5 мільярда через Сербію, а решту — через Австрію.

Через припинення транзиту через свою територію Україна може зазнати мільярдних збитків.

Читайте також: План Кулеби: Чи допоможе "нормандський формат" у газовій війні проти Росії

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme