У Канаді збудують космодром для українських ракет

Наприкінці 2021 року в провінції Канади Нова Скотія розпочнеться будівництво стартового комплексу для запуску космічних апаратів на українському ракетоносії "Циклон 4М"

Михайло Хомченко

Перший запуск української ракети планується орієнтовно на кінець 2023 року.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр України – міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський за підсумками зустрічі з виконавчим директором канадської компанії Maritime Launch Services LTD Стівом Матьє, передає Depo.ua.

За словами Уруського, у проекті беруть участь вітчизняні державні підприємства "Конструкторське бюро "Південне імені М. К. Янгеля" та "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод імені А. М. Макарова".

Урядовець запевнив, що Мінстратегпром у межах своїх повноважень готовий надавати сприяння підприємствам космічної галузі України під час реалізації цього проекту, адже він є взаємовигідним і відкриває широкі можливості для обох держав.

Зі свого боку Матьє повідомив, що вже існують попередні домовленості з компаніями зі США щодо запуску їхніх супутників українським ракетою-носієм "Циклон-4М".

"Переконаний, що створення на комерційній основі стартового комплексу для запусків космічних апаратів в Канаді та використання на ньому українських ракети-носіїв надасть додатковий імпульс для технологічного розвитку підприємств космічної галузі України та сприятиме виходу нашої держави на ринки надання послуг із виведення космічних апаратів на навколоземну орбіту", – наголосив Уруський.

Крім того, він нагадав, що реалізація окремих аспектів українсько-канадського проекту "Циклон-4М" передбачена Загальнодержавною цільовою науково-технічною космічною програмою України на 2021-2025 роки, ухвалення якої очікується найближчим часом у Верховній Раді України.

Планується, зокрема, створення маршового двигуна РД-870 тягою 80 тс та його подальше використання як маршового для першого ступеня зазначеного ракети-носія.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час свого візиту до США наприкінці серпня обговорив із керівником Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) Біллом Нельсоном спільні проекти у сфері космосу.

Згодом у Держкосмічному агентстві розповіли, скільки коштуватиме і звідки полетить українська ракета.

Повідомлялося також, що в 2022 році Україна відправить свою місію на Місяць. У межах такої місії на Місяць доставлять наукову апаратуру, виготовлену в Україні, для досліджень на поверхні супутника Землі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua