У Хорватії спалахнув скандал через плагіат дизайну євро

Національний банк Хорватії оголосив новий тендер на дизайн монети номіналом один євро після того, як через звинувачення у плагіаті попередню заявку відкликали

Ірина Макодзеба
Редактор стрічки новин

 

Минулого тижня Хорватія, яка готується до переходу наступного року на євро, оголосила переможця конкурсу з дизайну нової монети.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на The Guardian.

Суперечка виникла через логотип – на ньому зображена куниця на гілці. Вона була разюче схожа на фотографію, зроблену британським фотографом Іеном Х. Лічем, що і стало причиною звинувачення в плагіаті.

Зображення було задумане як ода нинішній валюті Хорватії — куні, що отримала свою назву від тварини, чиє хутро використовувалося як грошова одиниця в середньовіччі.

Після скандалу переможець конкурсу відкликав запропонований ним дизайн, пояснюючи свій вчинок "неприємною атмосферою, створеною у ЗМІ та соціальних мережах".

Після цього Національний банк Хорватії заявив, що найближчими днями опублікує новий запит на дизайн 1 євро.

Ліч привітав рішення дизайнера відкликати свою заявку.

"Я не збираюся ні з ким судитися. Було прийнято правильне рішення, і для мене це кінець історії", – заявив він.

Серед інших проектів-переможців були монети із зображенням карти Хорватії, відомого винахідника Ніколи Тесли та глаголиці – найстарішого відомого слов’янського алфавіту.

Додамо, що з 27 країн-членів Євросоюзу нині 19 використовують євро як свою валюту.

Згідно з опитуванням у 2021 році, 61% хорватів підтримує перехід на євро, незважаючи на побоювання, що прийняття цієї валюти може призвести до інфляції.

Нагадаємо, у Німеччині колишня міністерка втратила науковий ступінь через звинувачення у плагіаті. Так, екс-очільниця Міністерства у справах сім'ї, людей похилого віку, жінок та молоді Франциска Гіффей була позбавлена наукового ступеню через те, що у її науковій роботі виявили докази плагіату, а сам ступінь був отриманий шляхом "обману щодо незалежності її наукових досягнень".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme