У Києві заблокували оборудку із захисним спорядженням для Нацгвардії

Правоохоронці ліквідували в Києві схему розкрадання захисного спорядження для Національної гвардії 

Журналіст стрічки новин
У Києві заблокували оборудку із захисним…
Фото: СБУ

Про це повідомили у Державному бюро розслідувань, пеше Depo.ua.

За його даними, у квітні 2022 року підприємці - засновник і керівник однієї зі столичних мереж магазинів, що спеціалізуються на продажі товарів військового призначення - звернулись до однієї зі столичних військових частин із пропозицією привезти для них безплатно бронепластини та захисні шоломи. Вони обіцяли закупити їх власним коштом за кордоном та передати військовим як гуманітарну допомогу. Для цього попросили надати підприємству сертифікат на ввезення відповідного товару, що дозволяло уникнути проходження митних формальностей та сплати митних платежів до державного бюджету.

"Після отримання сертифікату зловмисники завезли з території Польщі до України 1,5 тис. бронепластин та 300 захисних шоломів. Задекларована вартість товару на той момент складала понад 800 тис. гривень. За попередніми оцінками ринкова вартість складає приблизно 8 млн грн", — розповіли у ДБР.

Надалі, замість того аби безоплатно передати товар військовим, підприємці запропонували керівництву частини укласти з ними договір купівлі-продажу та викупити шоломи та пластини за ринковою вартістю. Коли військові відмовили, підприємці почали тиснути на них.

Водночас бронепластини та шоломи виставили на продаж через мережу власних магазинів.

Під час обшуків слідчі ДБР вилучили 120 тис. незареєстрованих набоїв до вогнепальної зброї.

Власнику та керівнику торгової мережі оголосили підозру у продажі предметів безоплатної допомоги з метою отримання прибутку, у значному розмірі, за попередньою змовою групою осіб, під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України). Їм загрожує до 7 років ув'язнення.

Нагадаємо, на Закарпатті затримали зрадника, який прикривався волонтерством. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme