У Конгресі США рекомендують заборонити Трампу обіймати державні посади

Комітет Конгресу США, який розслідує штурм Капітолія США у 2021 році, оприлюднив фінальний звіт свого розслідування. Автори аналізу покладають провину за напад безпосередньо на колишнього президента Дональда Трампа та рекомендує заборонити йому обіймати державні посади в майбутньому

Журналіст відділу новин
У Конгресі США рекомендують заборонити Т…
Дональд Трамп

Про це йдеться у звіті Комітету, який сягнув 814 сторінок, передає Depo.ua.

Автори звіту за 18 місяців опитали понад 1000 свідків, провели 10 слухань та отримали більше мільйона сторінок документів. 

Так, двопартійний комітет з дев’яти членів заявив, що штурм Капітолія та пов'язані заворушення серйозно загрожували демократії та "поставило під загрозу життя американських законодавців".

У висновку комітет поклав провину за штурм Конгресу 6 січня 2021 року безпосередньо на Трампа та рекомендував Мін'юсту відкрити провадження проти нього за 4 статтями: перешкоджання офіційному засіданню Конгресу, змові з метою обману Сполучених Штатів, неправдивих заявах і пособництві або підбурюванні до повстання.

Зазначимо, цей запит спеціального комітету до Міністерства юстиції США не має обов’язкової сили.

Окрім того, комітет рекомендує заборонити Трампу обіймати державні посади в майбутньому. Для створення цього звіту комітет опитав і посадовців та співробітників адміністрації Трампа, членів його сім'ї тощо. Сам Трамп не співпрацював з комісією і назвав фінальний звіт "полюванням на відьом" після його публікації.

Нагадаємо, 6 січня 2021 року сотні людей прорвалися через поліцейський кордон у будівлю Капітолія у Вашингтоні, де американський парламент мав затвердити результати виборів президента США. Засідання Сенату (а згодом — і Палати представників) тимчасово перервали, а в Конгресі оголосили локдаун. Проте конгресмени пізніше зібралися на засідання й оголосили Байдена переможцем виборів.

Відомо, що внаслідок штурму загинули п'ятеро людей, серед яких четверо мітингарів та один поліцейський, були й поранені серед протестувальників і правоохоронців.

Події 6 січня стали приводом для оголошення Трампу імпічменту. Палата представників звинуватила тоді ще президента в "підбурюванні до повстання" й 13 січня проголосувала за цією статтею імпічменту. Трамп став єдиним президентом США, якому імпічмент оголосили вдруге. Водночас Сенат не знайшов достатньо голосів для того, щоб засудити Трампа.

У межах федерального розслідування штурму Капітолія звинувачення висунули майже 600 людям. Перший вирок у цій справі суд оголосив у липні 2021 року: 38-річного Пола Годжкінса засудили до восьми місяців позбавлення волі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme