У Криму обвалюються дороги, на які окупанти списали десятки мільйонів доларів, – ЗМІ

Якби дороги в Криму будувалися за програмою Президента України Володимира Зеленського "Велике будівництво", вони коштували б дешевше, а їхня якість значно перевищувала б ту, яку зараз забезпечує окупаційна влада

Журналіст стрічки новин
У Криму обвалюються дороги, на які окупа…

Про різницю в ремонті та будівництві доріг на підконтрольній Україні території та в тимчасово окупованому Криму розповідається у матеріалі проєкту Радіо Свобода "Крим. Реалії".

У 2019 році в експлуатацію було здано 9-кілометрову об'їзну дорогу Сімферополя "Дубки-Левадки". На її будівництво було витрачено $82 млн, а руйнуватися вона почала вже наступного року після здачі.

"Рік тому об'їзна дорога, на яку мешканці Сімферополя чекали роками, почала руйнуватися. Перший великий обвал показало російське телебачення. Зі схилів по обидва боки траси сповз ґрунт. Пішохідні сходи поряд із дорогою стали аварійними", - пишуть автори матеріалу.

Навіть після того, як найбільш кричущі руйнування було відремонтовано, на узбіччях дороги асфальт продовжує сповзати разом із ґрунтом. Разом із ним оголюються й місткості для водозабору.

Видання посилається на оцінку поточного стану об'їзної Сімферополя від колишнього міністра ЖКГ Криму у 2010-2011 роках Миколи Порицького: "Те, що я дещо побачив, у нас зараз щодо "Великого будівництва" такого не допускають. Я часто мотаюся Україною. Ну, це неправильно зроблено, технологічно неправильно. Бетонні блоки, плити, бордюри, їх просто позмивало".

У перерахунку на гривні 9-кілометрова об'їзна Сімферополя коштувала 2 мільярди 200 мільйонів гривень. Це набагато дорожче, ніж роблять в Україні за програмою "Велике будівництво".

"Наприклад, Укравтодор на будівництво 1 кілометра дороги першої категорії витрачає 170 мільйонів гривень. Виходить, об'їзну Сімферополя українське підприємство збудувало б приблизно за 1 мільярд 530 мільйонів. І це на 670 мільйонів гривень дешевше, ніж витратили в окупованому Криму", - йдеться у публікації.

На флагманському проєкті окупантів, трасі "Таврида" між Керчю та Севастополем, за даними журналістів, ситуація нічим не поступається об'їзній Сімферополя. Тут уже з'явилися просідання розміром 3 на 5 метрів.

За оцінкою російського експерта з безпеки доріг Костянтина Крохмаля, подібне з дорогами відбувається в усіх регіонах Росії: "І в Криму дороги пливуть, і в середній полосі Росії, і у Владивостоку пливуть, і скрізь пливуть".

Нагадаємо, в рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" за підсумками 2019-2021 років планують оновити 13 тис. км доріг по всій Україні. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme