У Криму затримали заступника голови Меджлісу, у Зеленського відреагували

У суботу, 4 вересня, до заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла прийшли з обшуком у селі Первомайське Сімферопольського району Криму. Після цього його затримали і забрали

Журналіст стрічки новин
У Криму затримали заступника голови Медж…
Фото: Рефат Чубаров у Facebook

У представництві президента України в АР Крим такі дії російської окупаційної влади пов'язують з участю Джеляла у "Кримській платформі".

Також обшуки назвали черговим актом політики витіснення корінного кримськотатарського народу та його представницьких органів з півострова, повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу представництва.

"Переконані, що відповідні кроки окупаційної адміністрації Російської Федерації щодо Нарімана Джелялова пов’язані з його громадською та політичною діяльність, зокрема з його участю у якості спікера на різних майданчиках саміту "Кримської платформи", – зазначили у відомстві.

Заступнику голови Меджлісу висловили підтримку та пообіцяли зробити "усе задля деокупації тимчасово окупованого Криму та притягнення винних у цьому та інших злочинах до відповідальності".

Крім того, у представництві закликали Російську Федерацію припинити хвилю репресій та відмовитися від системних переслідувань в тимчасово окупованому Криму щодо громадян України за їх політичні погляди, позицію та переконання.

Згодом глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров уточнив у Facebook, що Джелял перебуває наразі у будівлі ФСБ РФ у Криму.

"Тільки що повідомили з Криму про те, що затриманий сьогодні вранці у власному будинку в с. Первомайське Сімферпольского району перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял перебуває в будівлі "Управління ФСБ Росії по Республіці Крим і місті Севастополі", – написав Чубаров.

Відреагувала на шокуючі обшуки і омбудсмен Людмила Денісова.

"Співробітники ФБС Росії продовжують підступно вриватися  у будинки громадян України в тимчасово окупованому Криму за надуманими справами. Країна-окупант вкотре вдається до переслідування та залякування кримських татар. Обшуки у помешканнях громадян України є грубим порушенням міжнародних норм", – написала вона у Telegram.

Денісова уточнила, що напередодні обшуків у Джеляла зникли двоє кримських татар: Ельдар Одаманов та Азіз Ахтемов. Наразі їхнє місцезнаходження невідоме. 

"Закликаю міжнародну спільноту відреагувати на неправомірні дії окупаційної влади і посилити тиск на РФ, з метою припинення порушень прав українців на території тимчасово окупованого Криму", – наголосила вона.

Нагадаємо, у червні окупанти розсилали кримськотатарським активістам погрози про "неприпустимість порушення законодавства". Це сталось за кілька днів до святкування Дня кримськотатарського прапора.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme