У Романа Лещенка розповіли, що залучать додаткові 211 млн гривень на розвиток громад

Міністерство аграрної політики під керівництвом Романа Лещенка виручило 211 мільйонів гривень на торгах за право оренди або ж продажу 6,46 тисяч гектарів державної сільськогосподарської землі.

Журналіст стрічки новин

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на повідомлення сайту Мінагро.

 

При цьому топ-3 областей за результатом торгів державними землями виглядає так: Київська область – 51,7 мільйона гривень та 135 гектарів землі, Львівська область – 32,7 мільйона гривень та 222 гектари земель, Хмельницька область – 14,76 мільйона гривень та 140 гектарів землі.

 

Водночас аграрне міністерство під керівництвом міністра Романа Лещенка уже підготувало та виставило на прозорі торги за право оренди 22,47 тисячі гектарів державних сільськогосподарських земель стартовою вартістю 100 мільйонів гривень.

 

І також – готує до продажу на прозорих торгах 2,24 тисячі гектарів державних сільськогосподарських земель, вартість яких сягає 1,19 мільярда гривень.

 

Як відомо, особливість процесу торгів за право оренди та купівлі державних земель – доходи від таких торгів йдуть напряму в бюджети місцевих громад, Мінагрополітики під керівництвом міністра Лещенка виступає тут провайдером процесу.

Місцеві громади мають право на свій розсуд розпоряджатись доходами від торгів на оренду чи продаж державної землі.

 

Такий механізм було запущено в роботу саме для того, щоб стимулювати розвиток сільської місцевості. Окрім розвитку соціальної інфраструктури, керівництво місцевих громад зможе витратити доходи від земельних торгів й на інші важливі цілі – наприклад, забезпечення потреб територіальної оборони.

 

Є ще один позитивний момент. За весь час роботи ринку землі в Україні, з 1 липня 2021 року було куплено-продано 134 тисяч гектарів приватних с/г. Водночас лише на цей момент Мінагрополітики пропонує на прозорі торги одразу понад 20 тисяч га державної ріллі. Це свідчить, що команда Мінагро робить успіхи в боротьбі з корупцією у розпорядженні землями державної власності, і аграрний бізнес на це реагує позитивно – попитом на проведення земельних торгів.

За даними Мінагрополітики, при проведенні земельних торгів ціна на державні наділи зростає у 2-3 рази більше від стартової. Це своєю чергою, позитивно "підігріває" ціни на ринку приватних сільськогосподарських земель, від чого виграють прості селяни-власники паїв.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme