У МОЗ пояснили різницю між COVID-19 та туберкульозом: Як не переплутати симптоми

У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як не сплутати симптоми коронавірусу з симптомами туберкульозу

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У МОЗ пояснили різницю між COVID-19 та т…
Фото: Pixabay

Захворювання мають подібну симптоматику, яка призводить до тяжких наслідків. Тому варто знати, як розрізнити хвороби та коли звертатися за допомогою до лікарів.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу МОЗ.

"Як правило, туберкульоз не проявляється швидко: початок захворювання може розтягнутися на кілька тижнів, а інколи – місяців. Хворобі COVID-19 притаманний гострий перебіг протягом тижня та загальна тривалість близько двох тижнів", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у хворих на туберкульоз переважно спостерігається загальна втомлюваність та зниження працездатності. У пацієнтів з коронавірусом ці симптоми залежать від тяжкості захворювання. Водночас COVID-19 може викликати сильну лихоманку та підвищення температури понад 38 °C, а туберкульозу властиве незначне підвищення температури тіла – до 37–37,2 °C.

Відмінною особливістю туберкульозу є підвищена пітливість вночі та зниження маси тіла, а для коронавірусу ці прояви не характерні.

"А ось головний біль, нежить, закладеність носа, біль у горлі та м’язах – все це можливі симптоми коронавірусної хвороби. При COVID-19 також може бути постійний сухий кашель, якщо ж у людини туберкульоз, то кашель може тривати понад 2 тижні та, як правило, з мокротинням. Також для коронавірусної хвороби характерне спотворення смаку та/чи запаху або повна втрата їх сприйняття", – додали у МОЗ.

Уточнюється, що задишка характерна для обох захворювань, втім, при туберкульозі вона може з'являтися під час фізичних навантажень. У пацієнтів з коронавірусом, задишка характерна лише при середній та важкій формі перебігу хвороби.

"Також при важкій формі COVID-19 може траплятись кровохаркання. У випадку туберкульозу цей симптом спостерігається при важких поширених формах хвороби зі значним враженням легеневої тканини. Окрім того, для важких форм коронавірусної хвороби може бути характерна зміна психічного стану людини", – резюмували у прес-службі.

У МОЗ наголосили, що важливо завжди проводити консультації з лікарями та не встановлювати діагноз самостійно.

Зауважимо, згідно з даними ВООЗ, в Україні від початку пандемії зафіксували 3 649 236 випадків захворювання на коронавірус і 95 105 смертей.

Нагадаємо, дещо раніше ми розповідали, як виявити і подолати постковідний синдром. Адже нині вже відомо, що коронавірусна хвороба не завжди минає безслідно.

Читайте також: Симтоми, лікування та групи ризику: Чим відрізняється грип і COVID-19

Україна на карантині до 31 березня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme