У МОЗ розповіли, чи скасують в Україні маски цього року

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін переконаний, що людям не доведеться завжди носити маски, однак цього року їх навряд чи скасують

Христина Макогон

За його словами, маска захищатиме навіть від звичайних гострих респіраторних вірусних інфекцій. У майбутньому їх скасують, однак рекомендація носити залишиться. Але за недотримання рекомендації штрафів не буде.

Про це пише Depo.ua із посилання на заяву Кузіна в інтерв'ю "Фокусу".

"Мені здається, що цього не станеться", – відповів Кузін на запитання, те, яка імовірність того, що наприкінці цього року в Україні скасують масковий режим.

Втім, за його словами, маски не залишаться назавжди.

"Якщо йтиметься про ендемічність коронавірусної хвороби, то зобов’язання використовувати маску в замкнених приміщеннях можуть скасувати. Але подивімось, наприклад, на країни Азії, де (ще до пандемії) носили маски в метро чи іншому транспорті. В умовах скупчення людей вони добре захищають від вірусних інфекцій", – сказав Кузін.

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, що в Україні почнуть по-новому контролювати дотримання маскового режиму. Планують встановити спеціальні камери, які дозволять побачити, скільки людей не використовують маски та не дотримуються соціальних дистанцій.

Водночас у МОЗ обіцяють, що за умови використання такої системи не буде проводитися будь-яка ідентифікація, збереження персональних чи конфіденційних даних, або навіть самої плівки, де буде запис.

Медики розповіли також, як зменшити дискомфорт при тривалому носінні маски.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua