У МОЗ розповіли про сценарії реагування на різні COVID-штами

В Україні нині триває підготовка до осінньої хвилі коронавірусу, зокрема здійснюються заходи реагування на штам "Дельта"

Журналіст відділу новин

Як пише Depo.ua, про це в ефірі "Сніданку з 1+1" повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.  

Посадовець зауважив, що осіння COVID-хвиля коронавірусу в Україні – майже найвища за історію COVID-19.

"Дельта-штам викликає на 30-40% більше госпіталізацій і відповідно на 30-40% більше заражень у порівнянні з осінньою хвилею. Але це найгірший сценарій. Шляхом вакцинації чи адекватного епідеміологічного нагляду це можна буде зменшувати", – зауважив він.

Кузін додав, що МОЗ розробило вже кілька напрямків реагування на поширення нового штаму в Україні. Так, одним із них він назвав посилення і прискорення темпів вакцинації: "Ми повинні протягом літа щепити максимальну кількість людей".

Також головний санлікар запевнив, що МОЗ здійснить перевірку готовності та роботу з дитячими інфекційними лікарнями.

"Штам "Дельта" більше уражає підліткове населення. Наприклад, спалахи, які реєструвалися у Великій Британії, були зафіксовані на рівні шкіл чи професійних навчальних закладів. Крім того, це оновлений алгоритм епідеміологічного нагляду. Йдеться про детальне епідрозслідування кожного такого випадку, зареєстрованого на території країни", – пояснив Кузін.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада національної безпеки й оборони має намір розробити механізм, який посилить спроможність країни щодо секвенування – аналізу зразків COVID-19, який показує, що за штам підхопила конкретна особа.

Відомо, що нині у світі стає домінуючим такий штам коронавірусу, як "Дельта" – його виявили уже в більш ніж 90 країнах світу. Також зафіксували цей штам і в Україні – у двох жінок, які нещодавно побували на Росії, де він зараз досягає піку захворюваності.

Нагадаємо, раніше науковці розповіли, яким чином були виявлені в Україні випадки зараження коронавірусом "Дельта".

Штам коронавірусу "Дельта" став причиною високої смертності другої хвилі епідемії в Індії, коли в країні щодня реєструвалося понад 400 тисяч випадків захворювання, у крематоріях не вистачало місць та палива для кремації тіл, а також було зруйновано систему охорони здоров'я по всій країні.

"Дельта" зараз домінує серед хворих під час спалаху на Росії – до 90% нових випадків зараження спричинені саме цим варіантом коронавірусу у Москві та Санкт-Петербурзі. Штам має дві ключові мутації зовнішньої "спайкової" частини вірусу, яка прикріплюється до клітин людини. ВООЗ визнала його таким, що "викликає занепокоєння", адже він є більш заразним, ніж інші штами.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme