У МОЗ розповіли, скільки людей в Україні живуть із ВІЛ

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів, скільки в Україні громадян інфіковані вірусом імунодефіциту людини

Журналіст стрічки новин
У МОЗ розповіли, скільки людей в Україні…
На фото: Віктор Ляшко. Джерело: Рixabay

Станом на сьогодні ВІЛ-позитивних українців близько 257 тисяч. При цьому кожен третій хворий не знає про свій статус. А торік в Україні ВІЛ-інфекцію виявили вже на стадії СНІДу у понад 30% інфікованих.

"Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні є другою за величиною серед країн Східної Європи та Центральної Азії", – сказав Ляшко під час брифінгу 1 грудня, пише Depo.ua.

Найбільше вірус поширений в Одеській, Дніпропетровській, Миколаївській та Донецькій областях. 

Глава МОЗ наголосив, що торік в Україні пройшли обстеження на ВІЛ 2,5 млн людей обстежились на ВІЛ: у 19 тисяч було виявлено вірус, а 18 тисяч – почали лікування.

Водночас на тлі розширення доступу до антиретровірусної терапії, захворюваність на ВІЛ стабільно знижується.

"За останні п'ять років кількість смертей від хвороб, зумовлених ВІЛ-інфекцією, зменшилась втричі. Але, на жаль, минулого року 2,5 тисячі людей з ВІЛ померли", – повідомив Ляшко й додав, що основною причиною летальних випадків є пізня діагностика хвороби.

Нагадаємо, у листопаді у світі зафіксували другий випадок природного одужання від ВІЛ-інфекції. Це сталося в Аргентині. Жінка, яка сама поборола ВІЛ, не приймала антивірусних препаратів, а тому вчені хочуть дослідити механізм самозцілення. Відомо, що першою пацієнткою, яка сама поборола ВІЛ-інфекцію, стала американка Лорін Вілленберг у 2020 році. Нині їй 67 років, організм жінки контролював вірус протягом майже трьох десятиліть.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme