У МОЗ розповіли, скільки в Україні уже виявили інфікованих COVID-штамом "Омікрон"

В Україні зафіксували п'ять нових випадків захворювання на коронавірус штаму "Омікрон"

Редактор стрічки новин
У МОЗ розповіли, скільки в Україні уже в…
Фото: КМДА

Загалом в Україні виявили вже шість випадків зараження штамом коронавірусу "Омікрон". Троє заражених осіб повернулися із-за кордону.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Ігор Кузін на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

За його словами, перший випадок підтвердили ще 18 грудня у Головній референс-лабораторії ЦГЗ, а п’ять нових – в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського.

"Загалом новий штам виявили у двох мешканців Києва та двох мешканців Київської області. Також по одному випадку підтвердили у зразках із Дніпра та Львова. Троє осіб із підтвердженими випадками повернулись з-за кордону (перебували у Німеччині, Польщі та Об’єднаних Арабських Еміратах)", - зазначив Кузін.

Він додав, що наразі триває епідеміологічне розслідування нових випадків та обстеження контактних осіб.

Кузін також нагадав, що ефективними профілактичними заходами проти будь-яких штамів коронавірусу, зокрема "Омікрону", залишаються використання захисних масок, дотримання дистанції та регулярне миття рук.

Коронавірус Омікрон в Україні - скільки випадків зафіксували

Нагадаємо, 18 грудня очільник МОЗ Віктор Ляшко повідомив, що в Україні виявили перший випадок зараження COVID-штамом "Омікрон". Він розповів, що особа, яка виявилась інфікованою цим штамом коронавірусу, повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів, де мала контакт з хворими на COVID-19. Водночас він не повідомив, у якому саме місті перебуває інфікована людина. 

Довідка: Штам, який наразі має назву B.1.1.529, або "Омікрон", вперше виявили у Ботсвані, а потім у Південно-Африканській Республіці та Гонконгу — в мандрівника з Південної Африки. Цей штам має 32 мутації в білку-"шипі" коронавірусу, за допомогою якого вірус проходить у клітини та розмножується.

За результатами дослідження, ризик потрапити до лікарні з COVID-штамом "Омікрон" на 40% нижчий, ніж з "Дельтою". Також дослідники з'ясували, що для деяких людей, які не хворіли на коронавірус раніше і не вакцинувалися, ризик госпіталізації при омікрон-штамі в середньому на 11% нижчий, ніж якби вони підхопили дельта-штам. Водночас дослідники наголошують, що штам "Омікрон" відрізняє ще вища заразність, ніж у "Дельти", а це означає, що кожен хворий цим штамом коронавірусу може стати причиною перевантаження медичної системи, якщо його буде потрібно госпіталізувати.

За даними ВООЗ, випадки зараження новим штамом коронавірусу "Омікрон" зафіксували вже щонайменше у 106 країнах світу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme